Naj vas v življenju nič ne ovira – niti kašelj ne

Naj vas v življenju nič ne ovira – niti kašelj ne

Vsi kdaj kašljamo, saj je kašelj fiziološki obrambni refleks telesa. Telo z njim vzdržuje prehodnost dihalnih poti ter jih očisti odvečne sluzi, prašnih delcev in tujkov. Kašelj je tudi eden od najpogostejših spremljevalcev akutnih vnetij dihalnih poti. Kakovost življenja poslabša predvsem suh kašelj, ki se ponoči okrepi, zato ga je treba lajšati. Običajno v nekaj dneh preide v moker, produktiven kašelj, pri katerem imamo občutek, da se končno lahko odkašljamo.

Kašelj je pogost spremljevalec akutnih prehladnih obolenj

Ta so največkrat posledica virusnih okužb, za katere ni specifičnega zdravljenja, ampak se pozdravijo same, z nekaterimi zdravili pa lahko blažimo njihove simptome, tudi kašelj. Da bi ga lahko lajšali, moramo najprej prepoznati, kakšen je.

ALI STE VEDELI, DA:

  • zdrav človek v budnem stanju zakašlja 1- do 2-krat na uro,
  • se ob kašlju izloči 3000 kapljic z 20.000 virusi,
  • človek ob kašlju izdihne za 1,5 l zraka?

Kdaj lahko kašelj zdravimo sami in kdaj moramo k zdravniku?

AKUTNI KAŠELJ

  • Traja manj kot 3 tedne.
  • Pogost povzročitelj je prehlad.
  • Nastane zaradi virusnih ali bakterijskih okužb, posebnih razmer (npr. dražečih snovi), alergenov, akutnega poslabšanja kroničnih bolezni ali pljučnice.

Če je kašelj kratkotrajen (traja manj kot 3 tedne) in je posledica virusne in/ali bakterijske okužbe dihal, lahko težave lajšamo sami z nekaterimi zdravili.

KRONIČNI KAŠELJ

  • Traja več kot 3 tedne.
  • Nastane kot posledica kroničnega vnetja zgornjih dihal zaradi virusnih in/ali bakterijskih okužb ali alergij, vnetja spodnjih dihalnih poti (astme, kronične obstruktivne pljučne bolezni) in drugih bolezni.

Če kašelj traja več kot 3 tedne, je nujen obisk zdravnika.

Vrste kašlja

Ločimo med suhim in produktivnim kašljem. Obe vrsti sta pogosto simptom obolenj dihal, ki jih povzročajo virusi in bakterije. Pomembno je, da ju znamo razlikovati, saj suhi kašelj zdravimo drugače kot produktivnega.

SUHI KAŠELJ

Suhi kašelj je dražeč, sluzi ne izkašljujemo. Občutek imamo, kot da bi nas ves čas nekaj dražilo v grlu. Tak kašelj je precej izčrpavajoč, moti spanec in zmanjšuje apetit. Zaradi naprezanja med kašljanjem nas lahko tudi bolijo trebušne mišice. Lahko je le predhodna faza produktivnega kašlja, v katerega najpogosteje preide med okrevanjem po virusnih in/ali bakterijskih okužbah.

Suh in dražeč kašelj izčrpava, zato ga je pomembno blažiti. Pomagamo si lahko s Panatusom iz Krke, ki je antitusik št. 1 v Sloveniji.*

Vsebuje butamirat, ki preprečuje in pomirja suh kašelj ter zmanjšuje napetost bronhialnega mišičja. Je učinkovito in varno zdravilo za odrasle in otroke od 6. meseca dalje. Na voljo je v obliki sirupa in tablet.

* Prodajni podatki ePharma Market Slovenija, količinski in vrednostni tržni delež, december 2023.

PRODUKTIVNI KAŠELJ

Produktivni kašelj je moker, običajno izkašljujemo sluz. Je simptom virusne in/ali bakterijske  okužbe, na primer prehlada ali gripe. Običajno se pojavi med suhim kašljem ali po nekaj dneh kašljanja.

Spremlja tudi druge okužbe, zlasti okužbe spodnjih dihal, kot so bronhitis, bronhiolitis in pljučnica. Okužba povzroči vnetje sluznice dihalnih poti ter nastajanje goste in lepljive sluzi (sputuma).

Produktivni kašelj lajšamo z zdravili, ki utekočinijo gosto sluz in spodbujajo izkašljevanje. Imenujejo se ekspektoransi.

Kot ekspektorans pri lajšanju produktivnega kašlja se uporabljajo Herbion® bršljan pastile in Herbion® bršljanov sirup. Zdravila rastlinskega izvora v obliki pastil in sirupa so varna in učinkovita rešitev za vso družino. Izdelki so prijetnega okusa in ne vsebujejo sladkorja.

Pri produktivnem kašlju si lahko pomagamo tudi z zdravilom Solvolan, ki vsebuje ambroksol. Ta zmanjša lepljivost in gostoto (viskoznost) bronhialnega izločka, olajša izkašljevanje in dihanje ter poveča odpornost dihal proti okužbam. Učinkovati začne že po 30 minutah in deluje od 6 do 12 ur. Zdravilo je namenjeno odraslim in otrokom od 2. leta dalje. Jemljemo ga lahko sočasno z antibiotiki.

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.