Vas muči kašelj? Izkašljajte se!

Vas muči kašelj? Izkašljajte se!

Verjetno se je že vsakemu od nas zgodilo, da nam je kašelj prekrižal načrte. Povzroči lahko veliko slabe volje, ker nas omejuje pri vsakodnevnih aktivnostih in igri ter zelo moti počitek, saj zmanjša kakovost spanca.

Definicija kašlja

Kašelj je refleksen sunkovit izdih zraka, ki ga lahko izzovemo tudi hote. Njegova fiziološka vloga je čiščenje dihalnih poti, pogosto pa je simptom akutnih vnetij dihalnih poti. Če se z zrakom izkašljuje tudi izmeček, govorimo o produktivnem kašlju, če izmečka ni, pa gre za suh oziroma neproduktiven kašelj.

Kroničen kašelj

Če traja dlje kot tri tedne, govorimo o kroničnem kašlju, ki pa ni nujno posledica dihalne bolezni, ampak ga lahko povzročajo bolezni želodca, refluks želodčne kisline ali jemanje nekaterih zdravil. Vsekakor je v tem primeru potreben obisk zdravnika.

Suh ali produktiven kašelj?

V zimskem času so pogosta akutna prehladna obolenja. Največkrat so posledica virusnih okužb, za katere ni specifičnega zdravljenja, s samozdravljenjem pa lahko ublažimo simptome. Če znaki ne kažejo na resnejše zaplete (npr. težko dihanje), kašelj blažimo z zdravili v obliki sirupa ali tablet, ki jih v lekarni dobimo brez recepta.

Pomembno je, da ločimo med suhim in dražečim kašljem brez izmečka ter mokrim in produktivnim kašljem z izmečkom. Suh in dražeč kašelj je lahko le predhodna faza produktivnega kašlja, v katerega najpogosteje preide med okrevanjem po virusnih obolenjih.

Izkašljajte se!

Če gostejša odvečna sluz ostaja v dihalnih poteh ali se okužba razširi na spodnja dihala, se lahko pojavijo zapleti. V prsnem košu med kašljanjem nastajajo razmeroma visoki tlaki in hitrosti, ki sicer pomagajo pri čiščenju dihalnih poti, povzročijo pa tudi težave, ki v nekaterih primerih izrazito zmanjšajo kakovost življenja. Med drugim se lahko pojavi izčrpanost, motena je prekrvitev prsnega koša.

Lajšanje izkašljevanja z zdravili

V lekarnah so na voljo zdravila v obliki sirupov ali pastil, ki blažijo kašelj ali lajšajo izkašljevanje. Za lajšanje izkašljevanja se pogosto uporablja izvleček iz listov navadnega bršljana, ki pomaga zmehčati dražečo gosto sluz, da jo lažje izločimo, ublaži oteženo dihanje in učinkovito zmanjša jakost kašlja. S hitrim ukrepanjem skrajšamo trajanje kašlja, preprečimo širjenje okužbe in izboljšamo kakovost življenja.

Ustrezna higiena kašlja

Kadar kašljamo ali kihamo, si usta in nos pokrijemo s papirnatim robčkom. Po uporabi ga odvržemo v koš za odpadke in si umijemo roke. Če robčka nimamo pri sebi, usta in nos prekrijemo z zgornjim delom rokava in kašljamo vanj, nikakor pa ne v dlan. Roke si nato umijemo z vodo in milom, da ne bi virusov z dlanjo raznesli po vseh površinah, ki se jih dotikamo. Izogibamo se rokovanju in objemanju, med pozdravljanjem smo vsaj 1,5 ali 2 metra oddaljeni od drugih oseb. Rokovanje z drugimi je eden od najverjetnejših prenosov virusa.

Herbion® bršljan pastile in Herbion® bršljanov sirup

Pri produktivnem kašlju se uporabljata ekspektoransa Herbion® bršljan pastile in Herbion® bršljanov sirup, ki sta varna in učinkovita rešitev za vso družino.

  • Sirup je primeren za otroke, stare 2 leti in več, ter za odrasle.
  • Pastile so primerne za odrasle in otroke, stare 6 let in več.
  • Sirup in pastile ne vsebujejo sladkorja in so odličnega okusa.

Blagovni znamki Herbion® zaupajo uporabniki, farmacevti in zdravniki v več kot 30 državah. Že vrsto let pomaga lajšati težave s kašljem. Zdaj so poleg sirupov na voljo tudi pastile, ki so priročne predvsem za odrasle.

Če se simptomi kljub jemanju zdravila ne izboljšajo v 7 dneh, je potreben obisk pri zdravniku.

Besedilo obravnava zdravili brez recepta. Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.