Preprečite nepredvidljive posledice kašlja z dokazano učinkovito in varno rešitvijo

Preprečite nepredvidljive posledice kašlja z dokazano učinkovito in varno rešitvijo

Kašelj je pogost predvsem v hladnejšem delu leta. Kadar deluje kot zaščitni mehanizem, ki pomaga očistiti dihalne poti, ga ne smemo preprečevati. Kadar pa je povezan z virusno ali bakterijsko okužbo dihal, kot so navaden prehlad, bronhitis in pljučnica, je smiselno, da ga začnemo zdraviti čim prej in tako preprečimo morebitne nepredvidljive posledice in zaplete. Prava izbira pri tem pa so zdravila, ki so dokazno učinkovita in varna.

Kašelj zdravimo z različnimi zdravili

Ko govorimo o kašlju, pravzaprav govorimo o dveh vrstah. Kašelj je lahko suh in dražeč, brez izmečka ali pa moker oziroma produktiven, z izmečkom. Suhi kašelj blažimo z antitusiki, ki zavirajo refleks kašlja in ga pomirjajo. Ekspektoransi, ki se uporabljajo za zdravljenje mokrega kašlja, pa refleksa kašlja ne zavirajo, ampak razredčijo sluz, zmehčajo izločke in tako olajšajo izkašljevanje.

Prava izbira za zdravljenje kašlja so zdravila, ki so dokazano učinkovita in varna

V lekarnah in specializiranih trgovinah lahko izbiramo med različnimi izdelki in zdravili za zdravljenje kašlja. Lahko so rastlinskega izvora ali pa so sintetična. Pri zdravilih rastlinskega izvora so prava izbira tista, ki so dokazano učinkovita in varna, saj v vseh fazah priprave dosegajo najvišje standarde kakovosti.

Herbion bršljan je dokazano učinkovit in varen

Herbion bršljan je na voljo v obliki sirupa in pastil. Učinkovitost in varnost pastil, ki vsebujejo 35 mg suhega izvlečka iz listov navadnega bršljana, je bila dokazana pri bolnikih z akutnim bronhitisom in kašljem. V raziskavo je bilo vključenih 115 bolnic in bolnikov, starih od 18 do 63 let. Vsak je opravil dva obiska pri zdravniku in dva telefonska pogovora. Zdravljenje je potekalo sedem dni. (1)

Rezultati raziskave

 1. Resnost kašlja se je zmanjšala za 82 %. (1)
 2. Resnost bronhitisa se je zmanjšala za 73 %. Kašelj in dihanje sta se izboljšala, izmeček, bolečina v prsnem košu ter piski in poki pa so se zmanjšali. (1)
 3. Pogostost kašlja (dnevnega in nočnega) se je zmanjšala za 68 %. (1)
 4. Žepo 3 dnevih zdravljenja je bilo brez viskozne sluzi 54 % bolnikov,po 5 dnevih pa je o viskozni sluzi poročal samo še eden. (1)
 5. Varnost zdravila so spremljali ves čas zdravljenja in teden dni po končanem zdravljenju. Bolniki so zdravilo dobro prenašali. Brez neželenih učinkov je bilo 92 % bolnikov. Neželeni učinki, ki so se pojavili, so bili večinoma blagi in so ob koncu raziskave izginili. (1)

Klinična raziskava z zdravilom Herbion bršljanov sirup je potekala ločeno. Vključenih je bilo 126 bolnikov z akutnim bronhitisom in kašljem. Po sedmih dneh zdravljenja se je pri 98,4 % bolnikov zmanjšala pogostost kašljaizboljšala se je tudi konsistenca izmečka. Splošno prenašanje je bilo odlično, skoraj 100-odstotno, saj noben bolnik zdravila ni slabo prenašal. (2)

 • Vsebuje naravne izvlečke izbranih zdravilnih rastlin.
 • Pastile spadajo v novo generacijo Krkinih pastil. Lažje se raztopijo in se v ustni votlini ne prilepijo kot mehke pastile.
 • Pastile imajo prijeten okus po karamelih in citrusih, sirup pa vsebuje naravno aromo melise.
 • Obe farmacevtski obliki sta primerni za vso družino. Sirup je primeren za otroke, stare 2 leti in več, pastile pa za odrasle in otroke, stare 6 let in več.
 • Sta brez sladkorja, zato ju lahko jemljejo tudi sladkorni bolniki.

Pri kašlju si lahko pomagamo tudi z drugimi ukrepi

Da kašelj čim prej pozdravimo in s tem preprečimo njegove nepredvidljive posledice, si lahko pomagamo še z drugimi ukrepi.

 • Pijemo čim več tekočine. Priporočljiva sta predvsem voda in nesladkan čaj. Dobra hidracija razredči sluz, kar olajša izkašljevanje, hkrati pa tekočina navlaži sluznico ter tako zmanjšuje draženje h kašlju.
 • Poskrbimo za vlaženje zraka. Vlažen zrak blagodejno vpliva na dihala.
 • Pripravimo si parne inhalacije. Topel vlažen zrak pomiri dihala, para pa pomaga utekočiniti izločke iz pljuč. Če nimamo inhalatorja, pomagata tudi vroča kopel ali prha.
 • Čim več počivamo. Čeprav si v hitrem življenjskem ritmu težko vzamemo čas, naj bozdravje na prvem mestu.
 • Ne zadržujemo se med kadilci. Dim draži dihalne poti.
 • Čim manj smona zelo hladnem ali onesnaženem zraku. Ko smo zunaj, si usta prekrijemo s šalom.

Poskrbimo tudi za ustrezno higieno kašlja. Kašljamo v robec ali rokav, ne pa v sprednjo ali zadnjo stran dlani. Roke si čim večkrat umijemo z milom in jih tudi razkužimo, saj tako zmanjšamo možnost za prenos okužbe.

1. Barbič-Žagar B, Debelak T, Čežina A, Herman A. Učinkovitost in varnost pastil z izvlečkom iz listov bršljana (35 mg) pri bolnikih z akutnim bronhitisom: primerjava z referenčnim izdelkom. Med Razgl. 2020; 59 (4): 507–18.

2. Uranič N, Barbič-Žagar B. Učinkovitost in varnost bršljanovega sirupa Herbion pri bolnikih s kašljem pri akutnem bronhitisu: primerjava s konkurenčno blagovno znamko z enako sestavo. Krka Med Farm 2014; 26 (38): 156–162.

Besedilo obravnava zdravilo brez recepta. Pred uporabo zdravil natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.