Ne čakajmo, da kašelj mine sam od sebe!

Ne čakajmo, da kašelj mine sam od sebe!

Mame vedo, da je kašelj eden od najbolj trdoživih simptomov pri blažjih okužbah dihal, ki pa se lahko razvijejo v resnejše okužbe, kot sta bronhitis in pljučnica. Zato ga ne zanemarijo niti pri najmlajših niti pri sebi in ne čakajo, da bi se razvijal po svoje. Kašelj je eden od glavnih razlogov za obisk pediatra in peti najpogostejši vzrok za obisk odraslih pri zdravniku. Zdravnik skuša pri pregledu ugotoviti vzrok in tip kašlja, šele potem določi zdravljenje, s katerim lahko prepreči morebitne zaplete.

SUHI KAŠELJ

Ko govorimo o kašlju, pravzaprav govorimo o dveh vrstah, o suhem in produktivnem kašlju. Pri suhem, dražečem kašlju v dihalih ne nastaja dodatna sluz, zato ni potrebe, da bi jo izkašljali. Največkrat je posledica virusnih okužb zgornjih dihal. Sprožajo ga tudi prah, alergeni, dim ter izsušena sluznica ustne votline in žrela, ki je lahko posledica suhega zraka v ogrevanih prostorih.

Suhemu občutku v zgornjih dihalnih poteh se pridružuje draženje, žgečkanje, zlasti v žrelu. Prvemu napadu kašlja običajno sledijo še drugi in motijo spanje, zmanjšujejo ješčnost, povzročajo hripavost ali bolečine v prsih.

Suhi kašelj zdravimo z antitusiki, zdravili, ki kašelj zavirajo oziroma ga pomirijo.

Panatus je antitusik št. 1 v Sloveniji.* Vsebuje butamiratijev citrat, ki preprečuje in pomirja suhi kašelj ter zmanjšuje napetost bronhialnega mišičja. Je učinkovito in varno zdravilo za otroke in odrasle.

Krka proizvaja tudi trpotčev sirup Herbion, ki vsebuje naravne učinkovine in vitamin C. Rastlinske učinkovine v tankem sloju prekrijejo sluznico ustne votline in žrela ter jo tako ščitijo pred dražljaji, ki sprožajo kašelj. Zato je trpotčev sirup Herbion zanesljiva rešitev za blažitev kašlja pri otrocih in odraslih.

PRODUKTIVNI KAŠELJ

Produktivni kašelj se največkrat pojavi kot simptom okužb spodnjih dihal, v katerih nastaja večja količina goste in lepljive sluzi. Dihalne poti postanejo težje prehodne, delovanje pljuč in s tem dihanje pa sta močno ovirana.

Produktivni kašelj zdravimo z ekspektoransi, ki utekočinjajo sluz in spodbujajo izkašljevanje.

Sirup Solvolan vsebuje ambroksol, ki redči gosto sluz, lajša izkašljevanje, blaži oteženo dihanje in zmanjšuje draženje h kašlju. Povečuje tudi odpornost dihal proti okužbam. Za razliko od zdravil z acetilcisteinom se lahko jemlje sočasno z antibiotiki in drugimi zdravili.

Že desetletja pa je varna izbira za izkašljevanje jegličev sirup Herbion. Vsebuje tekoča izvlečka korenine jegliča in zeli vrtne materine dušice, ki sta bogata s saponini in eteričnimi olji.

ZAKAJ BI TOREJ ČAKALI?

Kašelj je resen opozorilni znak, ki nam sporoča, da so občutljive dihalne poti prizadete zaradi bolezni. Če smo mi ali naši otroci bolj nagnjeni k okužbam dihalnih poti in k zapletom, ne čakajmo. S Panatusom, Solvolanom in Herbionom za zdravljenje suhega in produktivnega kašlja smo na dobri poti, da to zimo kašelj preženemo iz svojega doma.

 * Prodajni podatki ePharma Market Slovenija, količinski in vrednostni tržni delež, marec 2019.