Trpotec je učinkovit pri suhemu kašlju

Trpotec je učinkovit pri suhemu kašlju

Trpotčev sirup (Plantago lanceolata) ni le sredstvo, ki zavira kašelj (antitusik), ampak deluje tudi protivnetno in širi dihalne poti, kar je v veliko pomoč pri zdravljenju suhega, dražečega kašlja. Preberite več o raziskavi nemških znanstvenikov …

Da izvleček zeli trpotca zavira suhi kašelj, deluje protivnetno in širi dihalne poti, je potrdila raziskava na 593 bolnikih z akutno boleznijo dihal. Potrdili so, da je trpotec učinkovit antitusik, saj so se simptomi, povezani s kašljem, po 10 dneh zdravljenja zmanjšali skoraj za 65 %. Zmanjšali sta se tudi pogostost kašlja in njegova intenzivnost, skoraj za 80 % pa tudi s kašljem povezana bolečina v pljučih.

Za več kot 70 % so se izboljšali simptomi, povezani z vnetjem in ovirano prehodnostjo dihal (dražeči, hiperaktivni kašelj, težko dihanje, piskanje v pljučih). Trpotec pozitivno vpliva na kakovost življenja bolnikov, predvsem zmanjšuje nespečnost zaradi kašlja. Strokovnjaki so zdravljenje s trpotčevim sirupom ocenili kot zelo uspešno in hkrati varno, saj nima neželenih učinkov.

Krka proizvaja učinkovito zdravilo, ki vsebuje izvleček ozkolistnega trpotca za lajšanje suhega kašlja.

Vir: K. Kraft: Efficacy of a Plantago Lanceolata fluid extract in acute respiratory diseases, Medizinische Poliklinik, Universitat Bonn, Germany, Phytomedicine, Supp.1 (1996)