Ali veste, koliko so stari vaši možgani?

Ali veste, koliko so stari vaši možgani?

Vsi ljudje se zavedamo procesa staranja in večina bi ga želela upočasniti. Da leta tečejo, se najpogosteje zavemo, ko na obrazu zaznamo gube, ko naši lasje začnejo siveti, ko naš korak postaja počasnejši.

Skupaj z nami se starajo tudi naši možgani. V zgodnejšem obdobju ne kažejo izrazitih znakov, zato prepogosto pozabimo, da bi za njihovo zdravje morali skrbeti takrat, ko so še povsem zdravi. S starostjo se torej upočasnita naš korak in tudi delovanje naših možganov. Dobro pa je vedeti, da bolj, kot jih uporabljamo, močnejši postajajo oz. ostajajo.

Čeprav je eden od pomembnejših razlogov za hitro staranje možganov genska predispozicija, lahko veliko naredimo sami, saj je veliko odvisno od življenjskega stila. Prav zato je test, ki ga je razvil klinični profesor nevrologije dr. Vincent Fortanasce z univerze v Južni Kaliforniji, narejen na podlagi prepoznavanja najpogostejših dejavnikov tveganja, ki škodujejo našim možganom.Vas zanima, koliko so vaši možgani v resnici stari? Opravite preprost test in odkrijte, ali starost vaših možganov ustreza dejanski starosti.