Ginko za dolgoročni spomin

Ginko za dolgoročni spomin

Izvleček ginka – 240 mg ginka na dan – pri zdravih ljudeh srednjih let ugodno vpliva na dolgoročni spomin. V ugledni strokovni reviji Phytomedicine (november 2011) so bili namreč objavljeni rezultati klinične študije na 188 zdravih prostovoljcih srednjih let, pri katerih so strokovnjaki spremljali vpliv izvlečka ginka na spomin.

V tem starostnem obdobju se nekatere funkcije, npr. pomnjenje zahtevnejših nalog, začnejo zmanjševati. Učinke so merili s posebnimi standardiziranimi testi. Vsak udeleženec je imel 2 minuti časa, da se nauči podatke za 8 kompleksnejših sestankov (npr. v torek med 11. in 12. uro v kavarni Chic v Londonu). Udeleženci so naučeno ponovili takoj, nato pa še po 45 minutah. To so naredili pred začetkom jemanja izvlečka ginka in po šestih tednih jemanja. Posebno veliko in statistično značilno izboljšanje se je pokazalo pri pomnjenju po 45 minutah, kar pomeni, da izvleček ginka izboljša dolgoročni spomin.

Bilobil vsebuje izvleček ginka, ki širi krvne žile in izboljša pretok krvi v možganih, varuje celice pred škodljivimi vplivi radikalov in zmanjša oksidativni stres ter izboljša izrabo kisika in glukoze v celicah. Zato Bilobil 120 mg izboljša spomin in koncentracijo. Priporočamo dve kapsuli na dan, kar pomeni 240 mg izvlečka ginka.

Vir: http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0944711311002273