Kaj se dogaja z našim spominom

Kaj se dogaja z našim spominom

Danes skoraj vsakdo nosi s seboj pametni telefon ali beležko, da si zapisuje in shranjuje informacije, ki naj bi jih v kratkem potreboval. Ali pri svojem delu res uporabljamo tako veliko informacij, da jih naši možgani ne morejo obvladovati in si jih zapomniti?

Kaj se dogaja v možganih

Možgane sestavlja ogromno živčnih celic, ki so zadolžene za različna opravila. Nekatere sodelujejo pri mišljenju, učenju in pomnjenju, spet druge pri orientaciji in čutnih zaznavah. Delujejo kot miniaturne tovarne: sprejemajo pošiljke, ustvarjajo energijo, sestavljajo opremo in odvažajo odvečne snovi. Procesirajo in skladiščijo informacije ter komunicirajo z drugimi celicami, vse to pa zahteva popolno koordinacijo ter ogromne količine goriva in kisika.

Med 20. in 30. letom začnemo živčne celice postopoma izgubljati, naše telo pa začne proizvajati manj kemičnih snovi, ki jih možgani potrebujejo za svoje delovanje. Starejši, kot smo, bolj te spremembe vplivajo na naše možgane. Proces staranja lahko vpliva na to, kako možgani shranjujejo podatke in kako jih prikličejo iz spomina. Propadanje in razkroj živčnih celic privede do izgube spomina, sprememb v osebnosti in težav pri opravljanju vsakdanjih opravil.

 Kaj lahko storimo sami

Pomembno je, da skušamo čim dlje ostati telesno in duševno dejavni. Raziskave so pokazale, da je pri družabnih osebah, ki berejo, igrajo namizne igre, rešujejo križanke ali igrajo inštrument, manjše tveganje za razvoj Alzheimerjeve bolezni.

Začetek bolezni lahko prestavijo tudi uravnotežena prehrana, v kateri je dovolj mineralov in vitaminov, redna telesna vadba in strogo izogibanje škodljivim razvadam, kot sta kajenje in pitje alkoholnih pijač.

Lahko pa si pomagamo tudi z Bilobilom, visokokakovostnim zdravilom za samozdravljenje, ki vsebuje izvleček iz ginkovih listov.