Možgani – organ, ki ga ni mogoče zamenjati

Možgani – organ, ki ga ni mogoče zamenjati

Možgani pomnijo, se učijo in oblikujejo naše predstave o sebi, zunanjem svetu in odnosu med nami in okoljem. Zato nas že od nekdaj zanimajo. Želimo si tudi izvedeti, kako delujejo in kaj se zgodi, ko njihovo delovanje zmoti bolezen ali poškodba. Možgani so namreč edini organ, ki ga ni mogoče zamenjati.

Možgani so gibalo napredka in razvoja

Vsi uporabljamo celotne možgane, razlikujemo pa se v tem, za kaj jih uporabljamo in koliko izkoriščamo njihove sposobnosti. Več, kot jih uporabljamo, bolj so sposobni. Več, kot se učimo, lažje se naučimo česa novega. Možgani namreč neprestano kopičijo znanje in veščine. Več pridobljenega znanja in spretnosti pomeni več miselnih orodij za uspešno reševanje problemov in soočanje z vsakodnevnimi izzivi, tudi pri starejših ljudeh.

Današnji izzivi so povezani predvsem z dinamičnim okoljem, ki od nas terja številne spremembe. Vsaka sprememba pa terja prilagoditev. Samo predstavljamo si lahko, kolikokrat so se morali in zmogli prilagoditi naši predniki, da smo danes tukaj, kjer smo. Možgani so torej tudi gibalo napredka in razvoja.

Največji sovražnik možganov je kronični stres

Danes nas isti kompleksni stresni odgovor, ki je ljudem v preteklosti omogočal preživetje, vse prevečkrat ovira in celo ogroža. Možgani se namreč zaradi stresa hitreje starajo.

Proces staranja se začne z občasnim pozabljanjem. Kadar motnje niso prehodne in se pozabljivosti pridružijo še drugi simptomi, na primer zmanjšana zmožnost orientacije, razumevanja, govornega izražanja, presoje, opravljanja vsakodnevnih dejavnosti ter zmanjšana sposobnost obvladovanja čustev in socialnega vedenja, pa govorimo o nevrodegenerativni bolezni, imenovani demenca. Najpogostejša je Alzheimerjeva bolezen. Ko se pojavi, je nujno čim hitrejše zdravljenje.

Za kakovost življenja je ključna ohranitev bistrega uma

Možgani nam jasno sporočajo, da je človek celovito bitje – duševno, telesno, duhovno in družbeno. Zdravi možgani zmorejo neverjetne reči. Hudo pa je, če jih nenadoma prizadene bolezen. Zato je pomembno vedeti, kako lahko poskrbimo, da bodo čim dlje dobro delovali in ostali zdravi. Enako pomembno je, da stresne situacije, ki so del našega vsakdana, razumemo in obvladujemo.

Recept za to je preprost.

Kako k izboljšanju miselnih sposobnosti lahko pomaga Bilobil?

Na slovenskem trgu je Bilobil edino registrirano zdravilo brez recepta, ki vsebuje visokokakovosten izvleček iz ginkovih listov, katerega učinkovitost in varnost sta klinično potrjeni.

Bilobil razširi krvne žile in izboljša pretok krvi v možganih ter tako izboljšuje miselne sposobnosti, kot sta koncentracija in spomin. Že z 2 kapsulama na dan dosežemo največji dnevni odmerek (240 mg), ki ga priporočajo evropske smernice. Enostavno odmerjanje omogoča boljše rezultate zdravljenja. Za dolgotrajnejši učinek ga jemljemo najmanj 3 mesece, lahko tudi dlje. Prekinitve niso potrebne.

Slovenski uporabniki Bilobilu zaupajo že 30 let

Bilobil je primeren za aktivne ljudi v času intenzivnega miselnega napora (npr. pri številnih obveznostih v službi, med študijem, v izpitnem obdobju in pri drugih večjih umskih naporih) in v stresnih situacijah, saj zaradi antioksidativnega učinka zmanjšuje posledice oksidativnega stresa.

Strokovnjaki so potrdili, da 240 mg izvlečka iz ginkovih listov na dan pozitivno učinkuje na priklic informacij iz dolgoročnega spomina pri zdravih ljudeh, starejših od 45 let.

Več o Bilobilu in njegovih koristnih učinkih na možgane je na www.bilobil.si.