Možgani – skrivnostni in mogočni. Krepite jih!

Možgani – skrivnostni in mogočni. Krepite jih!

Čeprav so pri nekaterih aktivnostih posamezni deli možganov bolj aktivni kot drugi in drugače delujejo, pa za optimalno delovanje uporabljamo celotne možgane.

Z raziskovanjem možganov se ukvarja znanost, nas pa ta tematika pritegne predvsem, če pride do motenj v njihovem delovanju. Takrat se zavemo, kako mogočen in pomemben organ so.

Več o možganih želijo ljudem sporočiti tudi različne organizacije in jih tako spodbuditi k skrbi za zdravje, saj to ohranja kognitivne funkcije. Slovensko društvo za nevroznanost Sinapsa vsako leto ob svetovnem tednu možganov (tretji teden marca) predstavi novosti na področju raziskav možganov, njihovo delovanje, poškodbe in podobno.

Poleg vaj in tehnik pomnjenja lahko za izboljšanje kognitivnih funkcij poskrbimo tudi z jemanjem zdravila z izvlečkom ginka, ki pomaga možgane ohranjati v boljši formi. Ginko izboljša prekrvitev v možganih in vpliva na presnovo celic, saj izboljša izrabo kisika in glukoze v celicah. Izvleček ginka vsebujejo kapsule Bilobil.

Težave s spominom lahko povzročijo tudi nekatere bolezni, predvsem demenca, Parkinsonova bolezen in depresija.

Motnje spomina so eden od najpogostejših znakov demence. Pri Alzheimerjevi bolezni gre za težave pri pomnjenju, saj je prizadet epizodični spomin in odložen priklic shranjenih podatkov. Oteženo je tudi prepoznavanje, bolniki hitreje pozabljajo. Implicitni spomin je dobro ohranjen, manj težav je z motoriko. Pri Parkinsonovi bolezni je več težav s priklicem podatkov kot s pomnjenjem. Epizodični spomin je dober, težave pa so z motoriko. Pri depresiji si ljudje težje zapomnijo stvari in dogodke, ki nimajo čustvene vrednosti (negativne si lažje zapomnijo). Pri prepoznavanju stvari skoraj nimajo težav, imajo pa jih pri odloženem priklicu. Običajno težave s spominom minejo, ko mine depresija.

Danes imajo težave s spominom tudi aktivni in mladi ljudje. Večinoma so vzroki za to stres, nepozornost in številni drugi zunanji dejavniki (npr. hrup).

Pomembno je, da spomina nikoli ne nehamo uriti in da smo vedno odprti za novosti. Pomagamo si lahko tudi z nekaj nasveti.

10 nasvetov, kako ohranjati možgane v dobri formi

  1. Rešujmo križanke in miselne naloge.
  2. Uporabljajmo obe roki, na primer simultano rišimo črte. Z drugo roko kot običajno si umijmo zobe ali uporabljajmo nož in vilice.
  3. V mislih si rišimo stvari, na primer opravke.
  4. Blokirajmo enega od čutov, na primer prhajmo se z zaprtimi očmi.
  5. Naučimo se kreativnih tehnik mišljenja ali/in dela ter jih uporabljajmo.
  6. Postavljajmo si vprašanja o namišljenih možnostih (Kaj bi bilo, če …).
  7. Včasih opazujmo slike tako, da jih obrnemo na glavo.
  8. Rešujmo naloge iz logike.
  9. Rišimo, čečkajmo, ni treba, da smo umetniki.
  10. Razmišljajmo pozitivno.