Možganski fitnes: živite aktivno in raznoliko

Možganski fitnes: živite aktivno in raznoliko

Možgani so zagotovo najpomembnejši del človeškega telesa. Z leti se spreminjajo, zmanjša se njihova prekrvitev, s tem pa tudi dotok kisika in hranljivih snovi do možganskih celic. Hkrati jih prizadenejo škodljivi radikali, kar lahko vodi v propadanje možganskih celic. Posledice teh sprememb so lahko pozabljivost, raztresenost in motnje spomina, ki se pojavijo ne glede na starost, a jih mlajši morda redkeje omenjajo. Največkrat gre za ljudi, ki živijo pod stresom in so preobremenjeni. Zato je odveč strah, da je vsaka luknja v spominu že prvi znak demence.

Tako obremenjeni ljudje se zaradi hitrega življenjskega ritma slabše zberejo in si težko zapomnijo nekatere podatke, številke, formule in podobno. Da bi možgani delovali optimalno, morajo ves čas nekaj početi. Če želite, da bo vaš um ostal bister, morate možganom zagotoviti najboljše pogoje za delo – pravilno, zdravo prehrano in veliko gibanja na prostem. Aerobna vadba namreč poskrbi, da pride v možgane dovolj kisika, brez katerega ne morejo dobro delovati.

Prav tako je treba možgane trenirati. To lahko naredite z različnimi oblikami učenja, s katerim pridobivate novo znanje, veščine in spretnosti. Učite se lahko tujih jezikov ali kakšnega inštrumenta. 

Pomembno je, da ste redno telesno in duševno dejavni, saj možgane sestavlja na milijarde živčnih celic, ki so zadolžene za različna opravila. Nekatere sodelujejo pri mišljenju, učenju in pomnjenju, druge pri orientaciji in čutnih zaznavah. 

Že danes razmišljajte za jutri.

Starost naj ne bo ovira. Ukrepajte in svoje možgane spodbudite že danes, da ne bo prepozno.