Redno skrbite za zdravo telo. Kaj pa za svoje možgane?

Redno skrbite za zdravo telo. Kaj pa za svoje možgane?

Naši možgani so pod številnimi pritiski. Hiter življenjski ritem, obilica dela, telesne obremenitve, stresne situacije, nezdrava prehrana in drugi dejavniki spodbujajo nastajanje prostih radikalov, ki poškodujejo sestavine možganskih celic. Možgani so premalo prekrvljeni, s tem pa se zmanjša tudi dotok kisika in hranljivih snovi do možganskih celic. Posledice teh sprememb so lahko pozabljivost, raztresenost in motnje spomina. To se nam lahko zgodi ne glede na našo starost.
Zato je pomembno, da ukrepamo in spodbudimo svoje možgane, da bo naš um v vrhunski formi.

Kaj lahko vsak dan storimo za svoje možgane?

Z upoštevanjem preprostih nasvetov lahko okrepimo delovanje svojih možganov.

  • Vsak dan se gibajmo, saj redna telesna vadba prispeva k boljši koncentraciji in pozornosti (npr. pol ure hoje, kolesarjenja, plavanja ali plesa).
  • Naporno delo občasno prekinimo s počitkom, preden nas napor popolnoma izčrpa.
  • Organizirajmo se. Sestanke, dogodke in stvari, ki jih moramo opraviti, si zapišimo v poseben zvezek ali rokovnik.
  • Naučimo se tehnik sproščanja. Zaprimo oči, globoko vdihnimo in izdihnimo, osredotočimo se na posamezne dele svojega telesa in sprostimo mišice.
  • Urimo miselno vitalnost. Učimo se tujih jezikov, na pamet se naučimo pesmico. Komu od svojih najbližjih povejmo vsebino knjige, ki smo jo prebrali. Rešujmo križanke in igrajmo šah.
  • Redno se družimo. Kadarkoli je mogoče, se srečujmo s svojimi bližnjimi, prijatelji in drugimi ljudmi, saj to zmanjšuje stres in upad miselnih sposobnosti.
  • Ne podcenjujmo pomembnosti zdrave prehrane. Prehrana, ki je dobra za srce, je dobra tudi za možgane. Jejmo več sadja, zelenjave in celih zrn ter jedi z malo maščobe (pusto meso, perutnina brez kože, ribe).

Pomagajmo svojim možganom z Bilobilom, saj izboljša spomin in miselne sposobnosti.