Življenjska moč

Življenjska moč

Pravi ginseng (Panax ginseng)

Vzhodni narodi uporabljajo (korejski) ginseng že 5000 let. Kitajska tradicionalna medicina ga pri hujših obolenjih uporablja kot sredstvo za oživljanje, pri različnih manj nevarnih motnjah pa za izboljšanje apetita, proti bruhanju, proti potrtosti, za krepitev spolne moči in za splošno telesno krepitev. V zdravstvene namene se uporablja korenina ginsenga, ki naše telo in naše psihično počutje pomaga prilagoditi zunanjim in notranjim stresnim dejavnikom (temperaturnim spremembam, hrupu, pomanjkanju kisika, telesnim in duševnim obremenitvam).

Predstavitev rastline

Pravi ginseng je doma na Kitajskem in v Severni Koreji, zato se zanj pogosto uporablja ime azijski ali korejski ginseng. Danes ga gojijo tudi v Rusiji in Nemčiji. Gojenje je težavno in terja veliko časa, zato je ginseng na svetovnem trgu zelo dragocen.

Korenina je po obliki podobna človeškemu telesu. Iz nje zraste do 60 cm visoko steblo, ki ima na dolgih pecljih dlanasto deljene liste, neopazne cvetove in svetlo rdeče jagode. Zdravilna moč je v korenini, stari vsaj 6 let. Steblo, listi, cvetovi in jagode nimajo zdravilnega učinka.

Danes poznamo tudi druge vrste ginsenga. Poleg pravega ginsenga (Panax ginseng) sta najbolj cenjena in uporabljena še ameriški ginseng (Panax quinquefolius) in sibirski ginseng (Eleutherococcus senticosus).

Zanimivosti in zgodovina

Korenina pravega ginsenga se v kitajski tradicionalni medicini uporablja že več kot 5000 let, pri hujših obolenjih kot sredstvo za oživljanje, pri različnih manj nevarnih boleznih pa za izboljšanje apetita, proti bruhanju, potrtosti, okrepitev spolne moči, proti pikom insektov in za splošno krepitev telesa. Korejci uporabljajo korenino ginsenga tudi kot začimbo v piščančji juhi. Botanično ime Panax ginseng pove, kako zelo je korenina ginsenga cenjena v svoji domovini: »pan« po grško pomeni »vse«, »axos« je po grško »zdravilo«, »ginseng« pa po kitajsko pomeni »človeška korenina«.

Učinkovanje in uporaba

Učinkovitost korenine ginsenga je znanstveno potrdila tudi zahodna medicina. Znane so aktivne učinkovine ginsenga (ginsenozidi ali panaksozidi), ki pomagajo telesu, da se lažje prilagodi na dejavnike, ki sprožijo stres (adaptogeno delovanje). Novejše raziskave so potrdile, da ginseng izboljša presnovo in prenos kisika v tkiva in tako pripomore k večji psihični zmogljivosti za premagovanje stresa, večji umski storilnosti (izboljša spomin in sposobnost učenja), večji telesni vzdržljivosti in življenjski moči. Dolgotrajno jemanje ginsenga izboljša razpoloženje, splošno počutje in vitalnost ter kakovost življenja.

Korenina ginsenga spodbuja tudi imunski sistem in poveča odpornost telesa proti okužbam. Pomaga pri težavah s spolnostjo. Raziskave so potrdile, da ginseng poveča spolno moč pri moških, saj poveča koncentracijo moškega spolnega hormona testosterona ter tvorbo in gibljivost semenčic v testisih.

Korenina ginsenga se danes uporablja v obliki izvlečka, praška, čaja, tablet in kapsul. Pogosto jo najdemo v pripravkih skupaj z vitamini in minerali.

Opozorilo

Pripravke iz korenine ginsenga je treba jemati redno, vsaj 4 tedne, še bolje pa je, če jih jemljete 8 tednov. Potem je smiselno narediti enomesečni presledek in terapijo ponoviti.

Za varne veljajo odmerki, ki ustrezajo 1 do 2 g ginsengove korenine ali 200 do 600 mg izvlečka korenine ginsenga na dan. V teh odmerkih ginseng nima neželenih učinkov.

Ginseng lahko vpliva na strjevanje krvi, zato je potrebna previdnost pri sočasnem jemanju zdravil, ki vplivajo na strjevanje krvi.

Otrokom jemanja ginsenga ne priporočamo.