Bliža se maj – mesec meritev! Spoznajte svoje številke!

Bliža se maj – mesec meritev! Spoznajte svoje številke!

vetovni dan hipertenzije je vsako leto 17. maja, ko pod okriljem Združenja za hipertenzijo potekajo številne aktivnosti. Z njimi želijo povečati zavedanje o nevarnosti zvišanega krvnega tlaka, saj je eden od najpomembnejših dejavnikov tveganja za nastanek srčno-žilnih in ledvičnih bolezni in eden od glavnih vzrokov umrljivosti. Zato je slogan svetovnega dneva hipertenzije »Poznate svoje številke?«.

Zvišan krvni tlak je vzrok za okoli 9,4 milijona smrti na leto, glede na rast in staranje prebivalstva pa lahko pričakujemo, da se bo ta številka še povečevala. Med pomembnimi dejavniki tveganja za zvišan krvni tlak so debelostčezmerno pitje alkoholaprevelik vnos soli in nezadostna telesna dejavnost. Na vse te dejavnike lahko vplivamo sami in s tem poskrbimo za svoje zdravje.

Vendar pa se manj kot polovica ljudi, ki ima zvišan krvni tlaktega tudi zaveda. In manj kot tretjina teh, ki se zdravijo, ima zadovoljivo nadzorovan krvni tlak. Zato je cilj aktivnosti ob svetovnem dnevu hipertenzije povečati zavedanje o nevarnostih te bolezni, izboljšati poznavanje vrednosti svojega krvnega tlaka in izboljšati zavzetost za zdravljenje, saj brez nje ni mogoče doseči ciljnih vrednosti krvnega tlaka (to je manj kot 140/90 mm Hg). Dokazano je, da lahko z rednim jemanjem zdravil za zniževanje krvnega tlaka preprečimo nastanek srčno-žilnih dogodkov, ki so posledica zvišanega krvnega tlaka.

Zato so vsako leto organizirane brezplačne meritve krvnega tlaka, od leta 2017 pa potekajo kar ves mesec. V okviru Mednarodnega združenja za hipertenzijo in Svetovne lige za hipertenzijo tudi Slovenija sodeluje v globalni akciji Mesec meritev maj (MMM). V tej akciji si je svoj krvni tlak izmerilo že skoraj 8000 Slovencev.

Tudi letos si bo krvni tlak mogoče izmeriti v številnih zdravstvenih ustanovah in lekarnah po vsej Sloveniji.

Pridite, spoznajte svoje številke in tako prispevajte k varovanju svojega zdravja pred nevarnostmi zvišanega krvnega tlaka.

Več informacij o akciji MMM je na www.hipertenzija.org

Povzeto po Zborniku XXVII. strokovnega sestanka Združenja za hipertenzijo, 30. november 2018.