Tudi poleti je treba skrbeti za krvni tlak

Tudi poleti je treba skrbeti za krvni tlak

Počasi vstopamo v najtoplejši letni čas. Čeprav poletje običajno povezujemo z brezskrbnimi počitnicami, je za bolnike s hipertenzijo pomembno, da so pozorni na svoj krvni tlak. Nanj namreč vplivajo tudi visoke poletne temperature.

Znano je, da se sistolični krvni tlak povprečno zniža za 5 mg Hgdiastolični pa za 3 mm Hg. Pri zdravljenih bolnikih se lahko še bolj, saj vročina razširi krvne žile, kar povzroči znižanje krvnega tlaka. Poleg tega poleti živimo bolj zdravo. Medtem ko zimo večinoma presedimo doma, smo poleti večkrat na svežem zraku in se pogosteje gibamo. To je tudi čas počitnic, ko je manj stresa, kar vpliva na znižanje krvnega tlaka. Vroče poletje je povezano tudi z veliko vlažnostjo v zraku, ki prav tako vpliva na zdravje ljudi s hipertenzijo. Zaradi velike vlage in vročine se pretok krvi poveča, kar obremenjuje srce, saj mora močneje črpati kri.

Če se že zdravimo zaradi hipertenzije, je priporočljivo redno merjenje krvnega tlaka. Tako najlažje ugotovimo, kako poletna vročina vpliva na nas. Če opazimo znatno znižanje krvnega tlaka, se moramo o tem pogovoriti s svojim zdravnikom, saj je treba poleti včasih prilagoditi odmerek zdravil.

V vročih poletnih dneh upoštevamo tudi priporočila za zdrav način življenja.

Poskrbimo za dobro hidracijo

Telo se začne znojiti, da prepreči negativne vplive visokih temperatur. Pri bolnikih s hipertenzijo, ki se zdravijo z diuretikom (ta izloča vodo iz telesa), lahko hitreje pride do dehidracije. Zato je pomembno, da dovolj pijemo (vsaj 2 litra). Če imamo srčno popuščanje, se o primerni količini vode posvetujemo z zdravnikom.

Izogibamo se močnemu soncu

Med 10. in 15. uro se izogibamo neposrednemu soncu. Telesno dejavni smo raje zgodaj zjutraj ali zvečer. Če to ni možno, začnemo počasi in tempo postopno stopnjujemo. Poskrbimo tudi za ustrezno zaščito pred soncem.

Izogibamo se kavi

Kofein pri nekaterih ljudeh prehodno zviša krvni tlak, pospeši pa tudi izločanje vode, kar lahko poveča učinek nekaterih antihipertenzivov. O tem, ali se je kavi zlasti poleti bolje izogniti, se lahko posvetujemo z zdravnikom.

Hladna ali vroča prha?

Hladna voda žile skrči, zaradi česar se krvni tlak zviša. Da bo ostal pod nadzorom, naj voda ne bo ne prevroča ne prehladna. Najboljše je prhanje z mlačno vodo.

Jemo živila z vlakninami

Če pojemo preveč konzervirane in hitro pripravljene hrane, v telo vnesemo preveč soli. Sol v telesu zadržuje vodo, kar posledično zviša krvni tlak. Poleti je priporočljivo jesti pšenične in ovsene otrobesadje (sveže, posušeno, kuhano), živila z vlakninami (lahko prebavljive kaše) in svežo zelenjavo. Namesto živalskih beljakovinah raje izberemo rastlinske, ki so koristne za uravnavanje krvnega tlaka in delovanje prebavil.

Z zdravnikom se posvetujemo o pravilnem jemanju zdravil

Redno jemanje zdravil je pomembno tudi poleti. Če moramo zdravila prilagoditi, bodimo pozorni na morebitno znižanje krvnega tlaka. Merimo ga tudi stoje, če se zniža, pa se z zdravnikom posvetujemo o zmanjšanju odmerkov. Zelo pomembna je primerna hidracija. Količino tekočine prilagajamo počutju in predvidimo, kdaj je bomo izgubili več. Pri ledvičnem popuščanju je občasno potrebna kontrola krvi.

Zvišan krvni tlak je nevaren. Zato ga redno spremljajmo, nadzirajmo, in če so vrednosti prevelike, čim prej ukrepajmo. Le tako nam bo srce še dolgo bilo za vse lepe trenutke, za katere se splača živeti.

Več informacij in koristnih nasvetov je na www.zakajtibijesrce.si.