Visok krvni tlak – prevzemite nadzor

Visok krvni tlak – prevzemite nadzor

Aktivnosti ob svetovnem dnevu zdravja želijo izpostaviti nevarnosti visokega krvnega tlaka in pomembno vlogo zdravega življenja, saj zmanjša število srčno-žilnih dogodkov (kap, infarkt). Izjemno pomembno je, da vrednosti svojega krvnega tlaka poznamo, jih spremljamo in nadzorujemo.

Krvni tlak

Krvni tlak je tlak krvi v krvnih žilah. Merimo ga v milimetrih živega srebra (mm Hg) in ga zapisujemo z dvema številkama (npr. 135/85 mm Hg). Prva številka je vrednost sistoličnega krvnega tlaka, to je najvišjega krvnega tlaka v žili ob utripu srca. Druga številka je vrednost diastoličnega krvnega tlaka, to je najnižjega krvnega tlaka v žili med dvema utripoma, ko srčna mišica počiva.

Normalni krvni tlak odraslega človeka pomeni, da je sistolični tlak med 120 in 129 mm Hg, diastolični krvni tlak pa med 80 in 84 mm Hg. Normalne vrednosti sistoličnega in diastoličnega krvnega tlaka so zelo pomembne za učinkovito delovanje vitalnih organov, kot so srce, možgani in ledvice, ki skrbijo za naše splošno zdravje in dobro počutje.

Visok krvni tlak

Visok krvni tlak (zvišan krvni tlak, hipertenzija) povečuje tveganje za srčni infarkt, možgansko kap in ledvično bolezen. Če ni nadzorovan, lahko povzroči tudi slepoto, nepravilnosti srčnega utripa in srčno odpoved. Tveganje za zaplete je še večje ob drugih srčno-žilnih dejavnikih tveganja, na primer ob sladkorni bolezni.

Na svetu ima visok krvni tlak eden od treh odraslih. Delež bolnikov narašča s starostjo. Pri dvajsetih oziroma tridesetih letih ga ima le eden od desetih ljudi, pri petdesetih pa kar polovica ljudi.

Razvoj visokega krvnega tlaka lahko preprečimo z:

  • zmanjšanjem čezmerne telesne teže,
  • zmanjšanim vnosom soli,
  • uravnoteženo prehrano,
  • redno telesno aktivnostjo,
  • zmernim pitjem alkoholnih pijač,
  • prenehanjem kajenja.

Visok krvni tlak lahko učinkovito preprečujemo in zdravimo. V nekaterih razvitih državah se je zaradi preprečevanja in zdravljenja visokega krvnega tlaka ter zmanjševanja drugih srčno-žilnih dejavnikov tveganja že zmanjšalo število smrti, katerih vzrok so bolezni srca.

Nadzorujmo svoj tlak

Vsak posameznik bi moral skrbeti zase in tako preprečevati nastanek visokega krvnega tlaka. Zgodnje odkrivanje je izredno pomembno, zato bi morali vsi odrasli poznati vrednosti svojega krvnega tlaka. Če ugotovimo, da imamo visok krvni tlak, ga moramo redno meriti.

Kadar celo po več mesecih opazovanja in upoštevanja navodil za zdravo življenje krvni tlak ni normalen, se zdravnik odloči za zdravljenje z zdravili. Če je tveganje za razvoj bolezni srca in žilja veliko, pa se za zdravilo odloči že prej.

Poznamo več skupin zdravil, ki učinkovito zmanjšujejo krvni tlak. Vsa predpisana zdravila moramo jemati redno, kajti le tako bomo vzdrževali normalne vrednosti krvnega tlaka.

Kako izvedeti, kakšne so vrednosti našega krvnega tlaka?

Krvni tlak nam lahko izmerijo v najbližji zdravstveni ustanovi ali pri osebnem zdravniku. Po merjenju moramo takoj upoštevati navodila za zniževanje visokega krvnega tlaka. Prav je, da tudi članom svoje družine in prijateljem povemo, kako pomembno je poznati vrednosti svojega krvnega tlaka.