Zakaj je krvi tlak dobro spremljati tudi doma?

Zakaj je krvi tlak dobro spremljati tudi doma?

Če nečesa ne vidimo, ne pomeni, da tega ni. To velja tudi za zvišan krvni tlak. Ker nima značilnih simptomov, ga zlahka spregledamo, zato mu pogosto rečemo tihi ubijalec. Čeprav je eden od glavnih povzročiteljev srčno-žilnih zapletov, mu marsikdo ne namenja pozornosti, saj se ne zaveda, da sčasoma poškoduje žile.

»Višina tlaka je odvisna od volumna krvi in od trdote žilne stene. Zelo podoben je pretoku vode v vodovodnem omrežju. Na dobro delovanje vplivata količina vode in dober cevni sistem. Če je kakšna cev preperela, bo počila. Enako je v človeškem organizmu. Če je žila slaba, lahko poči. Tudi v žilnih stenah se tako kot v vodovodnih ceveh lahko naredijo pore, tam pa se začnejo tvoriti strdki in sprožijo neljube dogodke,« opozarja doc. dr. Jana Brguljan Hitij, dr. med., predstojnica Kliničnega oddelka za hipertenzijo v UKC Ljubljana in predsednica Združenja za arterijsko hipertenzijo.

doc. dr. Jana Brguljan Hitij, dr. med., predstojnica Kliničnega oddelka za hipertenzijo v UKC Ljubljana in predsednica Združenja za arterijsko hipertenzijo

Kakšne so vrednosti našega krvnega tlaka, lahko izvemo le z merjenjem. Izmerijo nam ga lahko pri zdravniku v ambulanti ali pa si ga sami v domačem okolju, kjer merjenje pokaže najbolj realne vrednosti.

5 RAZLOGOV, ZAKAJ SI JE DOBRO MERITI KRVNI TLAK DOMA

  1. Omogoča zgodnjo diagnostiko zvišanega krvnega tlaka.
  2. Zdravniku lahko pomaga pri izbiri ustreznega zdravljenja.
  3. Omogoča primerjavo z vrednostmi krvnega tlaka, ki nam ga izmerijo v ambulanti.
  4. Prispeva k boljšemu nadzoru zvišanega krvnega tlaka.
  5. Zmanjša stroške, saj so obiski pri zdravniku manj pogosti.

Da je merjenje krvnega tlaka doma pravilno in zdravniku v pomoč pri diagnosticiranju zvišanega krvnega tlaka ali oceni zdravljenja, moramo upoštevati nekaj navodil. Prikazana so tudi v videu Pravilno merjenje krvnega tlaka doma.

Normalno povprečje vrednosti krvnega tlaka doma je pod 135/85 mm Hg, optimalno pa pod 120/80 mm Hg. Če je povprečje nad 135/85 mm Hg, se moramo o nadaljnjih ukrepih posvetovati s svojim osebnim zdravnikom.

Kako pogosto je potrebno merjenje krvnega tlaka doma?

Če je krvni tlak normalen, še ne pomeni, da bo tak tudi ostal. Zato ga je priporočljivo izmeriti vsaj enkrat na leto.

Če se že zdravimo zaradi hipertenzije in je krvni tlak urejen, zadošča, da si ga izmerimo 1-krat na teden do 1-krat na mesec (2 meritvi zjutraj, 2 zvečer).

Če smo v diagnostičnem postopku, če naš krvni tlak (še) ni urejen ali pa nam je zdravnik spreminjal zdravljenje, je za dobro oceno potrebnih več meritev – najbolje 7 dni oziroma najmanj 4 dni zapored, zjutraj in zvečer. Običajno si krvni tlak izmerimo pred vsakim obiskom v ambulanti

Svetovna liga za hipertenzijo priporoča, da si krvni tlak izmerimo vsaj enkrat na leto. 

Več uporabnih informacij o zvišanem krvnem tlaku je na www.zakajtibijesrce.si