Ali lahko dovolj vitaminov v telesu zmanjša tveganje za nastanek nekaterih bolezni?

Ali lahko dovolj vitaminov v telesu zmanjša tveganje za nastanek nekaterih bolezni?

Znanje na področju nutricevtike, predvsem uživanja in vloge vitaminov v človeškem telesu, se je v zadnjih letih močno razširilo. Vitamini doživljajo tako imenovano drugo pomlad. Čeprav kar 30 odstotkov Američanov redno jemlje vitaminska dopolnila, večina ta podatek svojim zdravnikom zamolči. Iz preprostega razloga, ker menijo, da bodo naleteli na neodobravanje.

Strokovnjaki za prehransko medicino in zdravje so vedno bolj prepričani, da večina ljudi s hrano ne dobi dovolj vitaminov in mineralov. Količine so dovolj velike, da preprečijo hude bolezni, kot so skorbut, beriberi in pelagra, vprašanje pa je, ali zadostujejo za dolgoročnejše ohranjanje zdravja in za preprečitev kroničnih bolezni.

Pet obrokov sadja in zelenjave na dan naj bi zadostovalo za pokritje dnevne količine vitaminov in mineralov, vendar pa več kot 80 % Američanov ne zaužije dovolj enega ali več vitaminov in mineralov. Verjamemo, da je situacija v Evropi zelo podobna. Vendar pa tudi tisti, ki jim to uspe, ne morejo zagotovo vedeti, da so zaužili dovolj folatov ter vitaminov D in E.

Raziskovalci pa se poleg tega sprašujejo, ali so te količine dovolj za preprečevanje kroničnih bolezni. Rezultati več kot 150 raziskav o pozitivnem učinku vitaminov so potrdili tesno povezanost med dolgotrajno prisotnostjo različnih koncentracij vitaminov kompleksa B v telesu ter boleznimi srca in žilja. Zmanjšana koncentracija vitaminov B6, B12 in folne kisline je pomemben dejavnik tveganja za nastanek teh bolezni. Ugotovili so tudi, da je manjša koncentracija vitamina D v telesu lahko vzrok za nastanek osteoporoze, manj vitaminov A, C in E pa lahko poveča tveganje za nastanek raka in srčnih obolenj.

Zavedati se moramo, da vitaminska tableta ne more nadomestiti zdrave prehrane. Vitaminom podobne snovi in različne kombinacije vitaminov z drugimi snovmi v hrani, od katerih nekatere sploh še niso raziskane, so bistvenega pomena za zdravje. Vitaminska dopolnila so lahko samo v pomoč.