Čim prej poskrbite za svoj imunski sistem. Okrepite ga z vitaminom D!

Čim prej poskrbite za svoj imunski sistem. Okrepite ga z vitaminom D!

Začelo se je obdobje akutnih okužb dihal, zato je zelo pomembno, da pravočasno poskrbite za svoj imunski sistem. Dokazano je, da vitamin D vpliva tako na prirojeno kot na pridobljeno imunost. Pomembno pa je, da v množici izdelkov izberete tistega, ki mu zaupate, ki je kakovosten, varen in učinkovit.

Vitamin D vpliva na številne življenjsko pomembne funkcije: ureja presnovo kalcija in fosforja, omogoča mineralizacijo kosti in izboljšuje imunski sistem. Na prirojeno imunost deluje tako, da telo ščiti pred bakterijskimi in virusnimi okužbami, na pridobljeno pa tako, da ublaži t. i. citokinski vihar, ki je lahko usoden tudi pri covidu-19.

Posebno pomemben je vpliv vitamina D na prirojeno imunost, saj telo okrepi za boj proti bakterijam in virusom, tudi proti SARS-CoV-2. Strokovnjaki opozarjajo, da se huda oblika covida-19 pogosteje razvije pri tistih, ki imajo pomanjkanje oziroma hudo pomanjkanje vitamina D.

Zmotno je prepričanje, da si je mogoče čez poletje narediti zadostne zaloge vitamina D

Čez poletje si lahko naredite velike zaloge vitamina D, če ste zunaj med 10. in 16. uro in niste namazani s sredstvom za zaščito pred soncem. Marsikdo pa se ne zaveda, da te zaloge trajajo le nekaj tednov, največ dva meseca. Če vitamina D ne jemljete celo leto, je priporočljivo, da ga jeseni začnete jemati čim prej. Tako boste obdržali »poletno raven« vitamina D in preprečili njegovo pomanjkanje, do katerega jeseni in pozimi pride pri 80 % odraslih prebivalcev Slovenije.

Strokovnjaki večini slovenskega prebivalstva svetujejo, naj vitamin D jemljejo celo leto

Dodajanje vitamina D dokazano zmanjša pogostost akutnih okužb dihal, tudi covida-19. Opazili so tudi, da je potek te bolezni hujši pri bolnikih s pomanjkanjem vitamina D. Strokovnjaki zato priporočajo jemanje vitamina D3 v obdobjih okužb dihal in pri posameznikih s covidom-19. (2) Med aprilom in decembrom 2020 se je tako delež odraslih prebivalcev Slovenije, ki so jemali vitamin D, s 33 % povečal na 56 %. (3) Pred pandemijo je vitamin D jemalo zgolj 8 % Slovencev.

Med pandemijo je veliko več zavedanja o pomembnosti jemanja tega vitamina. Strokovnjaki pa opozarjajo, da to ni alternativa cepljenju, ampak pomemben korak k preprečevanju posledic pomanjkanja vitamina D. Te so številne, predvsem slabša odpornost proti različnim virusom in bakterijam, slabša mišična moč ter hormonsko in psihično neravnovesje.

V raziskavah so dokazali pozitivne učinke vitamina D v času virusnih okužb dihal. Potrdili so, da zmanjša njihovo pogostost, skrajša čas okužbe ali ublaži njihove posledice (tudi covida-19). Zato je zdaj jemanje vitamina D še posebno pomembno.

Kakovost izdelka je ključna za vaše zdravje

Zaradi novih spoznanj o pomembnosti jemanja vitamina D pri okužbah dihal je trg preplavljen z najrazličnejšimi izdelki, ki vsebujejo ta vitamin. Pomembno pa je, da izberete izdelek, ki mu zaupate, ker je kakovosten, varen in učinkovit. Ravno zato morate biti pri nakupu kritični in racionalni, kar svetuje tudi mag. Nina Pisk, mag. farm., specialistka klinične farmacije, iz Gorenjskih lekarn: »Pomembno je vedeti, da niso vsi izdelki v obliki tablet, kapsul, sirupov … zdravila. /…/ Zdravila so izdelana v skladu z dobro proizvodno prakso, ki velja za farmacevtsko industrijo in je pod ustreznim nadzorom kakovosti in vsebnosti zdravilnih učinkovin. /…/ Svetujem kupovanje registriranih zdravil in nakup izdelkov v lekarni.«

Status zdravila na recept oziroma brez recepta za potrošnika pomeni dodano vrednost, saj kakovost, varnost in učinkovitost teh zdravil redno spremljajo in preverjajo neodvisne ustanove. Vsaka farmacevtska oblika (npr. tableta, kapsula) vsebuje ponovljivo količino zdravilne učinkovine, ki je kontrolirana pri vsaki seriji izdelka. To pomeni, da z zaužitjem vsake tablete ali kapsule zagotovo dobite ustrezno količino učinkovine oziroma količino, ki je navedena na embalaži.

Na trgu je veliko izdelkov z vitaminom D, VITAMIN D3 Krka pa je edini na voljo kot zdravilo brez recepta v obliki tablet.

Za samozdravljenje je na voljo VITAMIN D3 Krka, ki preprečuje pomanjkanje vitamina D pri odraslih, mladostnikih in otrocih, starejših od 6 let. Na voljo je v obliki tablet, ki vsebujejo 1000 i. e. (25 µg) holekalciferola (vitamina D3). Pomembna prednost zdravila je visoka stabilnost, saj je učinkovina izjemno občutljiva za zunanje dejavnike, zlasti za svetlobo, vlago in kisik.

Visoko stabilnost izdelka zagotavljajo:

  • stabilizirana oblika vitamina D3,
  • prilagojen tehnološki postopek,
  • visokokakovostni aluminijasti pretisni omoti.

Jemanje zdravila VITAMIN D3 Krka je enostavno, tableta je prijetnega, nevtralnega okusa. Zdravilo ne vsebuje konzervansov, barvil, arom in glutena ter je primerno tudi za vegetarijance. V pakiranju je 30 oziroma 60 tablet.

Literatura
1. Hribar M, Hristov H, Gregorič M, et al. Nutrihealth Study: Seasonal Variation in Vitamin D Status Among the Slovenian Adult and Elderly Population. Nutrients. 2020;12(6):1838. Published 2020 Jun 19. doi:10.3390/nu12061838.


2. Ihan A, Pfeifer M, Pravst I, Siuka D. Priporočila za nadomeščanje holekalciferola (vitamina D3) v obdobjih respiratornih okužb in za nadomeščanje holekalciferola pri posameznikih s COVID-19. Dostopno prek https://endodiab.si/2020/11/02/priporocila-za-nadomescanje-vitamina-d3/ (9. 11. 2020).

3. Sporočilo za medije. Velik porast dopolnjevanja prehrane z vitaminom D – Inštitut za nutricionistiko preveril tudi kakovost prehranskih dopolnil. Dostopno prek https://www.nutris.org/sporocila-za-medije/velik-porast-dopolnjevanja-prehrane-z-vitaminom-d-institut-za-nutricionistiko-preveril-tudi-kakovost-prehranskih-dopolnil (22. 4. 2021)