Embalaža in vitamini

Embalaža in vitamini

Način shranjevanja in vrsta embalaže sta pomembna tudi z vidika zdravstvene primernosti, neoporečnosti in ohranjanja hranilne vrednosti živil. Že dolgo časa je znano, da to velja za sveže meso, mleko in mlečne izdelke, maščobo ter sadje in zelenjavo, Američani pa so ugotovili, da hranjenje v neprimerni embalaži lahko škoduje tudi drugim živilom. Tako naj bi posebno pozornost pri embaliranju in skladiščenju zahtevali ogljikovi hidrati.

Testenine, ki so zapakirane ali jih hranimo v prozorni plastični foliji ali v celofanu, med skladiščenjem izgubijo kar petino vitaminov skupine B. Največja, kar 20-odstotna izguba, gre na račun zmanjševanja vsebnosti vitamina B2 (riboflavina). Podobno kot mleko, ki ga hranijo v plastičnih vrečkah pri močni neonski razsvetljavi v hladilnikih trgovin, izgubi zelo veliko vitaminov in varovalnih snovi, testenine izgubijo predvsem vitamine skupine B. To ni le posledica nepravilnega hranjenja v skladiščih in trgovinah, ampak se proces razgradnje in izgubljanja koristnih vitaminov nadaljuje tudi v domači kuhinji in shrambi. Gospodinje, ki razmišljajo o estetiki in prijetnem videzu, testenine hranijo v prozornih plastičnih škatlah ali steklenih kozarcih. Posledica tega pa je, da svoji družini ponudijo testenine z minimalno vsebnostjo vitaminov. Kar 80 % vitaminov se namreč razgradi in izgubi v neustreznem domačem okolju.

Nekateri proizvajalci testenin svoje izdelke še vedno polnijo v prozorne polivinilaste ali celofanske vrečke, številni pa jih že ponujajo v papirnati in kartonski embalaži, ki omogoča maksimalno ohranjanje njihovega vitaminskega bogastva.