Mladostniki zaužijejo premalo vitamina D

Mladostniki zaužijejo premalo vitamina D

Raziskavi, v katerih so strokovnjaki merili količino vitamina D v krvi, sta dokazali, da mladostniki v povprečju zaužijejo premalo tega vitamina. To je povezano tudi z mišično slabostjo in večjo možnostjo za pojav različnih kostnih obolenj.

Strokovnjaki z Univerze v Manchestru so na eni od mestnih osnovnih šol izvedli raziskavo, v katero so vključili 99 deklic, starih od 12 do 14 let. Rezultati so pokazali, da jih ima 75 % v krvi premalo vitamina D. Dokazali so, da je nezadostna količina tega vitamina v krvi povezana z oslabljeno močjo mišic. Deklice, ki so imele zadovoljivo koncentracijo vitamina D v krvi, so izbrane športne aktivnosti opravile bolje – imele so boljši odriv in dosegale so večjo hitrost.

Leta 2007 so v otroški bolnišnici v Filadelfiji izvedli raziskavo, ki je pokazala, da kar 55 % otrok in mladostnikov (vključenih je bilo 382 zdravih otrok), starih od 6 do 21 let, v krvi ni imelo dovolj vitamina D, pozimi pa se je delež povečal celo na 68 %.

Vitamin D pospešuje absorpcijo kalcija in fosfatov in krepi imunski sistem. Nujen je za normalno rast ter mineralizacijo kosti in zob. Reden vnos tega vitamina v puberteti je zelo pomemben, saj po mnenju strokovnjakov pri 35 % ljudi kostna masa doseže največjo vrednost ravno v tem obdobju. Če ga ni dovolj, se poveča tveganje za nastanek kostnih bolezni, kot sta rahitis in oslabljena mineralizacija, obstaja pa tudi večja možnost, da se kasneje v življenju razvijejo bolezni, kot so osteoporoza, zvišan krvni tlak in sladkorna bolezen.

Kje najdemo vitamin D?

Vitamin D je znan tudi kot sončni vitamin, saj v koži nastaja pod vplivom žarkov UV. Strokovnjaki trdijo, da je že 10 minut izpostavljanja sončnim žarkom (lahko tudi samo obraz in roke do komolcev) na dan dovolj, da se v koži ustvari potrebna dnevna količina vitamina D.

Več o vitaminu D

Zato je prav, da starši spodbujate svoje otroke h gibanju na prostem. Da bodo zaužili dovolj vitamina D, lahko poskrbite tudi s pravilno prehrano, zato na družinski jedilnik redno vključujte morske sadeže, mastne ribe (sardine, skuše, tuno, lososa, ostriža) in njihovo olje ter mleko in mlečne izdelke. Ker pa šoloobvezni otroci velikokrat nimajo apetita, se nepravilno prehranjujejo in odklanjajo zdravo prehrano, so priporočljiva tudi prehranska dopolnila.

V Krkini ponudbi prehranskih dopolnil so tudi vitaminsko-mineralnimi izdelki za otroke Pikovit. Obložene tablete Pikovit forte, primerne za otroke od 7. leta, poleg vitamina D vsebujejo še 10 najpomembnejših vitaminov.

Viri: www.nutraingredients.com, februar 2009, www.msnbc.msn.com, januar 2009, in www.sciencedaily.com, julij 2007