Naj preprosto postane še bolj preprosto: preprečite pomanjkanje vitamina D

Naj preprosto postane še bolj preprosto: preprečite pomanjkanje vitamina D

Pomanjkanje vitamina D je postalo svetovni zdravstveni problem, kar dokazujejo številne epidemiološke študije. (1, 2) V Evropi ga po ocenah primanjkuje 60 do 80 % prebivalstva. Še izrazitejše pomanjkanje tega vitamina ugotavljajo pri bolnih in starejših, ki imajo pogosteje težave zaradi padcev in zlomov.

Znanstveniki so ugotovili, da pomanjkanje vitamina D negativno vpliva na človekove kosti. Poleg tega posredno prispeva k razvoju in napredovanju številnih civilizacijskih bolezni, vključno z boleznimi srca in žilja, sladkorno boleznijo tipa 2, avtoimunskimi boleznimi (astmo, revmatoidnim artritisom, sladkorno boleznijo tipa 1, multiplo sklerozo) in rakom. Poslabša lahko tesnobnost in depresijo ter neugodno vpliva na razvoj različnih nevroloških stanj (avtizma, možganske kapi, shizofrenije, Alzheimerjeve in Parkinsonove bolezni).

Kateri so dejavniki tveganja za pomanjkanje vitamina D?

K pomanjkanju vitamina D najbolj prispeva dolgotrajno zadrževanje v zaprtih prostorih. Med najpogostejše dejavnike tveganja spadajo še osteoporoza, visok indeks telesne mase, kajenje, kronična ledvična bolezen, malabsorpcijski sindrom (kronična vnetna črevesna bolezen, celiakija, nekatere druge presnovne bolezni) in jemanje nekaterih zdravil. (1)

Vitamin D3 je na voljo v različnih farmacevtskih oblikah – kot tablete, pršila, kapljice … Po čem se razlikujejo?

V medicinskih študijah se je pri primerjavi zdravljenja s kapljicami in tabletami pokazalo, da so bolniki bolje sodelovali pri zdravljenju s tabletami. Manj je bilo napak pri odmerjanju, poleg tega so bili bolniki zaradi okusa kapljic in njihovega težavnega štetja bolj zadovoljni s tabletami ter so jim dali prednost, kadar so lahko izbrali način zdravljenja. (3)

Pravilno jemanje vitamina D3 je pomemben ukrep za preprečevanje pomanjkanja tega vitamina.

Kakovost izdelka je ključna za vaše zdravje

Zaradi novih spoznanj o vitaminu D je trg preplavljen z najrazličnejšimi izdelki, ki ga vsebujejo. Pomembno je, da izberemo izdelek, ki mu lahko zaupamo zaradi kakovosti, varnosti in učinkovitosti.

Za samozdravljenje je na voljo Vitamin D3 Krka, ki preprečuje pomanjkanje vitamina D pri odraslih, mladostnikih in otrocih, starejših od 6 let. Na voljo je v obliki tablet, ki vsebujejo 1000 i. e. (25 µg) holekalciferola (vitamina D3), kar je priporočeni dnevni odmerek.

Pomembna prednost zdravila je visoka stabilnost, saj je učinkovina izjemno občutljiva za zunanje dejavnike, zlasti za svetlobo, vlago in kisik. Visoko stabilnost izdelka zagotavljajo:

  • stabilizirana oblika vitamina D3,
  • prilagojen tehnološki postopek,
  • visokokakovostni aluminijasti pretisni omoti.

Jemanje zdravila je preprosto, majhna tableta pa je prijetnega, nevtralnega okusa. Zdravilo ne vsebuje konzervansov, barvil, arom, laktoze in glutena ter je primerno tudi za vegetarijance.

  1. Holick MF. Vitamin D deficiency. New England Journal of Medicine, 2007; 357(3): 266–281.
  2. Hribar M et al. Nutrients 2020, 12, 1838; doi:10.3390/nu12061838
  3. Rothen et al. BMC Pharmacology and Toxicology (2020) 21:51
  4. www.cbz.si

Besedilo obravnava zdravilo brez recepta. Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.