Napolnimo si baterije z optimalno kombinacijo vitaminov B

Napolnimo si baterije z optimalno kombinacijo vitaminov B

Se tudi vi večkrat ob koncu dneva počutite, kot da so vaše baterije prazne? Nič čudnega, saj se vsakodnevno soočamo z izzivi, ki od nas zahtevajo moč in energijo. Čeprav so pri tem vitamini B pogosto spregledani, je dobro vedeti, da med drugim pripevajo k ohranjanju našega zdravja in dobrega počutja ter nam pomagajo napolniti baterije, ko smo utrujeni in izčrpani.

Nenehna utrujenost je naporna. Če smo tudi po dobro prespani noči še vedno utrujeni, vse težje funkcioniramo na delovnem mestu in v prostem času. Ste kdaj pomislili, da je razlog pomanjkanje pomembnih vitaminov in hranil?

Utrujenost in izčrpanost sta lahko tudi simptoma pomanjkanja vitaminov skupine B. Večina teh vitaminov skrbi za nastajanje energije in za to, da hrana pride do končnega cilja in nahrani celice. Poleg tega sodelujejo pri proizvodnji energije v celicah in tako prispevajo k normalni presnovi ter zmanjšanju utrujenosti in izčrpanosti.

Ali ste vedeli?
V skupini vitaminov B je 8 vitaminov (B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9, B12), ki jih poznamo tudi kot vitamine počutja, saj so naš ščit pred stresom in drugimi posledicami hitrega življenjskega ritma.

Ob uravnoteženi in redni prehrani le redko pride do pomanjkanja vitaminov skupine B. Skoraj vedno je povezano z enolično, industrijsko predelano hrano, ki vsebuje malo vitaminov, kar je posebno pogosto v sodobnem prehranjevanju.

Vitamine skupine B najdemo v raznovrstni in polnovredni hrani.  

Vitamin B1: kvas, stročnice, polnozrnata žita, oreščki, svinjina, jetra, tuna, krompir
Vitamin B2: jetra, meso, mleko, sirVitamin B3: kvas, jetra, meso, ribe, stročnice
Vitamin B5 (kalcijev pantotenat): meso, stročnice, polnozrnata žita
Vitamin B6: kvas, jetra, ribe, stročnice, melone, zelje, neoluščen riž, oves, arašidi, orehi, jajca
Vitamin B7: drobovina, rumenjak, kvas, stročnice, cvetača
Vitamin B12: jetra, meso, jajca, mleko in mlečni izdelki
Vitamin B9 (folna kislina): zelena listnata zelenjava, jetra, drobovina, kvas, sadje
Vitamina B12
ne najdemo v nobeni rastlinski hrani, vsaj ne v obliki, ki bi bila primerna za človeški organizem. Če ga s hrano ne moremo dobiti dovolj, se moramo posvetovati s svojim zdravnikom.

Vitaminov skupine B lahko primanjkuje vsem skupinam ljudi

Najpogosteje pa starejšim, ki živijo sami in nimajo rednih in polnovrednih obrokov. Pomanjkanje teh vitaminov se lahko pojavi tudi pri strogih veganih. Preprečijo ga lahko z načrtnim uživanjem večjih količin raznolike rastlinske hrane, ki vsebuje vitamine skupine B. Zmožnost absorpcije vitaminov iz hrane se z leti manjša (zato so starostniki znova rizična skupina), enako pa je slabša absorpcija značilna za ljudi, ki imajo težave s črevesjem ali pijejo preveč alkohola, in za kadilce.

Če vitaminov skupine B ne dobimo dovolj s prehrano, jih lahko nadomeščamo z jemanjem B-complexa iz Krke, ki vsebuje kompleks teh vitaminov.

Pomanjkanje enega od vitaminov skupine B ali povečana potreba po njem povzroči potrebo tudi po drugih vitaminih iz te skupine, zato se svetuje jemanje vseh vitaminov B. Priporočljivo je posegati po izdelkih, ki vsebujejo uravnotežene in priporočene odmerke vitaminov.

Krkin B-complex je edini kompleks vitaminov skupine B, ki je na voljo kot zdravilo brez recepta. Vsebuje optimalno kombinacijo vitaminov B (B1, B2, B3, B5, B6, B12) in je brez konzervansov, arom in glutena. Primeren je tudi za nosečnice in doječe matere. Na voljo je v pakiranju po 60 in 120 filmsko obloženih tablet.

Več na www.bcomplex.si.

Besedilo obravnava zdravilo brez recepta. Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.