S folno kislino proti škodljivosti arzena

S folno kislino proti škodljivosti arzena

Kronična izpostavljenost arzenu je povezana s povečanim tveganjem za razvoj kožnih, jetrnih in srčno-žilnih bolezni, trdijo ameriški raziskovalci z Mailman School of Public Health na Univerzi Columbia.

V naravi najdemo arzen v nekaterih kamnitih in zemeljskih plasteh, ki vsrkavajo in zadržujejo vodo. Tako onesnažena voda se ponekod uporablja kot pitna.

Raziskava, ki je bila objavljena v reviji American Journal of Clinical Nutrition, je pokazala, da lahko dodatki s folno kislino znižajo raven arzena v krvi pri posameznikih, ki so izpostavljeni arzenu v onesnaženi pitni vodi. Zdravljenje s 400 µg folne kisline na dan (kar je priporočeni dnevni vnos) je koncentracijo arzena v krvi zmanjšalo za 14 %. Mary Gamble, vodilna avtorica raziskave, je povedala, da je dodajanje folne kisline pospešilo zmanjševanje količine arzena v telesu, saj se je pretvoril v obliko, ki se lažje izloča s sečem.

Folna kislina, ki spada med vitamine skupine B, je v naravi v obliki folatov. Najdemo jih v listnati zelenjavi, citrusih, fižolu in celih žitnih zrnih. Ponekod jo dodajajo žitu in drugim obogatenim živilom, jemlje pa se lahko tudi kot vitaminski dodatek. Dodajanje folne kisline je primerno zlasti med načrtovanjem nosečnosti in v prvih treh mesecih nosečnosti, saj zmanjšuje tveganje za nastanek nepravilnosti pri zapiranju hrbteničnega kanala. Vir: United Press International, 2007