Vitamini za telo in dušo

Vitamini za telo in dušo

Vitamini skupine B pospešujejo presnovo ogljikovih hidratov, maščob in beljakovin. Uravnavajo razpoloženje in umsko sposobnost ter sodelujejo pri nastanku različnih živčnih prenašalcev (nevrotransmiterjev). Med njimi so najpomembnejši serotonin za duševno uravnoteženost in razpoloženje, melatonin za dober spanec, noradrenalin za poživitev, dopamin za veselo razpoloženje in acetilholin za spomin.

Hranilne snovi, kot so ogljikovi hidrati, beljakovine in maščobe, lahko telo uporabi le, če jih v številnih korakih razgradi in nato spet sestavi, za to pa potrebuje vitamine skupine B. Potrebni so, da imamo dovolj energije za vsak dan, da je v možganih dovolj hormonov, ki izboljšajo naše počutje, in da se celice hitro obnavljajo. Posledice pomanjkanja teh vitaminov so nenehna utrujenost, nemir, slaba volja, občutljivost za bolečino in moten spanec. Poveča se tudi dovzetnost za okužbe.

Vitamine skupine B večinoma dobimo s polnovredno hrano, polnozrnatimi izdelki, zelenjavo, sadjem, jetri in ribami. V razvitem svetu pride do pomanjkanja predvsem pri ljudeh, ki se ne prehranjujejo zdravo (posledica shujševalnih diet, strogega vegetarijanstva, prehranjevalnih motenj). Pomanjkanje vitaminov lahko povzročijo tudi povečani duševni in telesni napori, okužbe, hujše poškodbe in zmanjšana absorpcija vitaminov in mineralov (pri starejših ljudeh, driski, bruhanju).

Pri povečanih potrebah po vitaminih skupine B ali pri njihovem pomanjkanju svetujemo jemanje filmsko obloženih tablet B-complex, ki vsebujejo vitamine skupine B. Pomanjkanje enega od teh vitaminov ali povečana potreba po njem namreč povzroči tudi potrebo po drugih vitaminih iz te skupine, zato moramo vedno jemati vse.

Vir: dr. Ulrich Strunz, Andreas Jopp, Vitaminska revolucija, 2007