Vloga vitaminov pri ohranjanju dobrega imunskega sistema

Vloga vitaminov pri ohranjanju dobrega imunskega sistema

Hiter in spremenljiv ritem vsakodnevnih obveznosti in izzivov sodobnega človeka sili v kronični stres, kar negativno vpliva tudi na imunski sistem. Ta je zelo pomemben, saj je njegova osnovna naloga prepoznati sovražnika, mobilizirati obrambne celice in napasti tujke. Tako nas varuje pred škodljivimi organizmi (virusi, bakterijami, zajedavci, glivicami), ki bi lahko povzročili različna bolezenska stanja.

Ko govorimo o odpornosti in imunskem sistemu, ne moremo mimo vitaminov, še posebej ključnih – B, C, D in E. Ti so namreč biološki pospeševalci (katalizatorji), ki omogočajo sproščanje energije, spodbujajo presnovo in krepijo biološke funkcije. Vse več znanstvenih raziskav potrjuje tudi njihovo pomembnost pri ohranjanju imunskega sistema.

Brez vitaminov ni življenja. Vsak ima edinstveno kemijsko strukturo in specifično vlogo v organizmu, zato noben ne more nadomestiti drugega.

ZAKAJ PRIDE DO POMANJKANJA VITAMINOV?

Organizem vitaminov ne more proizvajati. Manjše količine nekaterih lahko sintetizira, vendar izključno iz provitaminov. Večino tako zaužijemo in nadomeščamo z uravnoteženo prehrano. Čeprav se o tem zelo veliko govori, je pomanjkanje vitaminov pogosto.

Razlogov za pomanjkanje je lahko več, med glavne pa spadata premajhen vnos vitaminov s hrano (diete, hujšanje, vegetarijanstvo, podhranjenost) in povečane potrebe po vitaminih pri ogroženih skupinah (kadilcih, alkoholikih, nosečnicah, starejših od 65 let, ljudeh, ki so izpostavljeni dolgotrajnemu stresu idr.).

ZNAKE POMANJKANJA VITAMINOV JE POMEMBNO ZGODAJ PREPOZNATI

Če posameznega vitamina ne nadomestimo pravočasno, lahko pride do hipovitaminoze ali avitaminoze.

  • Hipovitaminoza je stanje pomanjkanja vitaminov v telesu. Vitaminov je ravno toliko, da ne pride do hujših obolenj, ni pa jih dovolj za zdravje.
  • Avitaminoza je bolezen, ki nastane zaradi dolgotrajnega pomanjkanja posameznega vitamina in privede do hujših bolezenskih stanj, kot so rahitis, pelagra, beriberi, skorbut, odpoved posameznih organov, v najhujšem primeru celo do smrti.

Pomembno je, da značilne znake pomanjkanja vitaminov opazimo dovolj zgodaj in da primanjkljaj nadomestimo z urejeno prehrano ali vitaminskimi izdelki.

ZAKAJ SO POMEMBNI VITAMINI SKUPINE B?

V skupini je 8 vitaminov: B1 (tiamin), B2 (riboflavin), B6 (piridoksin), B5 (kalcijev pantotenat), B3 (nikotinamid), B7 (biotin), B9 (folna kislina) in vitamin B12 (cianokobalamin). Ključno vlogo imajo v presnovnih procesih in delovanju živčevja, pri obnovi celic, razstrupljanju, preprečevanju slabokrvnosti (anemije), ohranjanju zdrave kože in drugih pomembnih bioloških procesih.

Delovanje vitaminov skupine B je krajše od vitaminov, topnih v maščobah, zato je še pomembnejše, da jih stalno vnašamo s hrano.

Raziskave potrjujejo, da imajo vitamini skupine B pomembno vlogo tudi pri imunskem odgovoru. Na eni strani stimulirajo limfocite T, ki so pomembni aktivatorji imunskega odziva in prepoznajo ter uničijo patogene mikroorganizme, na drugi strani pa omogočajo nastajanje rdečih krvničk. Zaradi vloge pri energijski presnovi, delitvi in popravilu celic bi bili brez njih moteni rast in obnova vseh celic, tudi imunskih celic, ki nas ščitijo pred okužbami.

Pomanjkanje vitaminov skupine B se lahko kaže kot izčrpanost, vneta koža (dermatitis), razjede na ustni sluznici in razpoke v ustnih kotičkih, slabokrvnost, okvare živčevja (mravljinčenje, odrevenelost udov), prebavne težave, depresija, težave z lasmi, nohti …

KATERI VITAMINSKI IZDELEK IZBRATI?

Ko se odločamo za nakup vitaminskih izdelkov, je dobro izbrati izdelke priznanih proizvajalcev, saj so rezultat dokumentiranega in večletnega razvoja ter kliničnega preizkušanja. Imajo status zdravila, saj strog nadzor njihove proizvodnje in upoštevanje farmacevtskih standardov omogočata varno uporabo.

Krkin B-complex je tehnološko sodoben izdelek. Je edini kompleks vitaminov skupine B, ki je na slovenskem trgu registriran kot zdravilo brez recepta. Vsebuje optimalno kombinacijo 6 pomembnih vitaminov skupine B.

FILMSKO OBLOŽENE TABLETE

  • za lažje požiranje
  • brez konzervansov, arom in sladil
  • brez glutena

SODOBNEJŠA EMBALAŽA
VEČJE PAKIRANJE (tudi po 120 tablet) 

Krkin B-complex je popoln splet vitaminov B, ki pospešujejo presnovo ogljikovih hidratov, maščob in beljakovin. Namenjen je odraslim in otrokom, starejšim od 5 let. Varen je tudi za nosečnice in doječe matere.

Več koristnih informacij o izdelku preberite na www.bcomplex.si.

Besedilo obravnava zdravilo brez recepta. Pred uporabo zdravil natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.