Z vitaminom D proti okužbam dihal, tudi proti covidu-19

Z vitaminom D proti okužbam dihal, tudi proti covidu-19

Vitamini in minerali so pomembni za normalno delovanje našega organizma. V letošnjem letu je še posebej v ospredju vitamin D, saj je dokazano, da so s pomanjkanjem tega vitamina povezane številne bolezni.

V zadnjem času je izpostavljen tudi njegov vpliv na delovanje našega imunskega sistema. To je zlasti pomembno v obdobju okužb dihal in covida-19, saj ugotavljajo, da ima pomembno vlogo pri njihovem zdravljenju.

Kar 80 % Slovencev primanjkuje vitamina D

Kljub zavedanju o pomembnosti vitamina D je večina ljudi še vedno prepričana, da ga dovolj dobi s soncem in hrano. Vendar to ne drži. Pomanjkanje tega vitamina in nezadostna preskrbljenost z njim sta globalni zdravstveni problem. Na njegovo nastajanje v koži vpliva več dejavnikov. Žal ni nobenega zagotovila, da se ga ob vsakodnevnem izpostavljanju soncu tvori dovolj za normalno delovanje organizma.

Strokovnjaki večini slovenskega prebivalstva svetujejo nadomeščanje vitamina D. V nedavni nacionalni raziskavi Nutrihealth (1), opravljeni na reprezentativnem vzorcu zdravih Slovencev, je bilo namreč dokazano, da ga v jesensko-zimskem obdobju primanjkuje približno 80 % odraslih Slovencev, pri 40 % gre celo za hudo pomanjkanje, kar je skrb vzbujajoča informacija.

Z nadomeščanjem vitamina D v boj proti okužbam dihal in proti covidu-19

V sedanjem obdobju je nadomeščanje vitamina D še posebno pomembno, saj so opazili, da je njegovo pomanjkanje povezano z večjim tveganjem za pojav okužb dihal, tudi covida-19.

Zato so bila pred kratkim pripravljena Priporočila za nadomeščanje vitamina D3 v obdobjih respiratornih okužb in za nadomeščanje vitamina D3 pri posameznikih s covidom-19 (2).

Endokrinologinja prof. dr. Marija Pfeifer, ki je imela pomembno vlogo pri pripravi teh priporočil, pravi, da »nadomeščanje vitamina D dokazano zmanjša tudi pojavnost akutnih okužb dihal, na primer gripe in drugih viroz v zimskem času, najbolj pri tistih, ki so imeli znatno pomanjkanje vitamina D. V času zadnje pandemije so opazovali hujši potek covida-19 pri bolnikih, ki so imeli pomanjkanje vitamina D.«

Priporočila za nadomeščanje vitamina D3 v obdobjih okužb dihal in za nadomeščanje vitamina D3 pri posameznikih s covidom-19

OdmerjanjeSezona
Zdravi posamezniki800 do 2000 i. e. na danod začetka oktobra do konca aprila
Ogroženi posamezniki
(velika ogroženost za pomanjkanje vitamina D ali veliko tveganje za hujši potek covida-19 in večje tveganje za smrt zaradi covida-19)
1000 do 2000 i. e. na danvse leto
ZDRAVLJENJE
Bolniki s covidom-19čim prej po potrditvi okužbe 14.000 i. e. na dan 4 dni zapored, če prej niso jemali (dovolj) vitamina D nato 2000 i. e. na dan ali 14.000 i. e. na tedenčim prej po potrditvi okužbe 14.000 i. e. na dan 4 dni zapored, če prej niso jemali (dovolj) vitamina D nato 2000 i. e. na dan ali 14.000 i. e. na teden

Priporočila je pripravila delovna skupina za pripravo slovenskih smernic za zagotavljanje preskrbljenosti z vitaminom D, ki deluje pod okriljem Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Pri izbiri pravega izdelka bodimo kritični in racionalni

Vitamin D je torej nepogrešljiv za naše zdravje in imunski sistem, saj pomaga pri preprečevanju in zdravljenju okužb dihal. Na trgu je veliko izdelkov v najrazličnejših farmacevtskih oblikah, od kapljic in pršil do kapsul in tablet, na voljo so kot prehranska dopolnila, zdravila na recept in brez recepta. Ravno zato moramo biti pri nakupu kritični in racionalni, kar svetuje tudi mag. Nina Pisk, mag. farm., specialistka klinične farmacije, iz Gorenjskih lekarn: »Pomembno je vedeti, da niso vsi izdelki v obliki tablet, kapsul, sirupov … zdravila. /…/ Zdravila so izdelana v skladu z dobro proizvodno prakso, ki velja za farmacevtsko industrijo in je pod ustreznim nadzorom kakovosti in vsebnosti zdravilnih učinkovin. Poleg tega imajo v navodilu za uporabo in na ovojnini verodostojne informacije o učinkovitosti in opozorilih. /…/ Svetujem kupovanje registriranih zdravil in nakup izdelkov v lekarni.«

Preprečimo pomanjkanje vitamina D z VITAMINOM D3 Krka

VITAMIN D3 Krka je edini vitamin D3, ki je na voljo kot zdravilo brez recepta. Status zdravila brez recepta za potrošnika pomeni dodano vrednost, saj kakovost, varnost in učinkovitost teh zdravil redno preverjajo neodvisne inštitucije. VITAMIN D3 Krka preprečuje pomanjkanje vitamina D pri odraslih, mladostnikih in otrocih, starejših od 6 let. Na voljo je v obliki tablet, ki vsebujejo 1000 i. e. (25 μg) holekalciferola (vitamina D3). Ne vsebuje konzervansov, barvil, arom in glutena. Primeren je tudi za vegetarijance. V pakiranju je 30 oziroma 60 tablet.

Več na www.vitamind3krka.si.

Viri

  1. Hribar M, Hristov H, Gregorič M, et al. Nutrihealth Study: Seasonal Variation in Vitamin D Status Among the Slovenian Adult and Elderly Population. Nutrients. 2020;12(6):1838. Published 2020 Jun 19. doi:10.3390/nu12061838.
  2. Ihan A, Pfeifer M, Pravst I, Siuka D. Priporočila za nadomeščanje holekalciferola (vitamina D3) v obdobjih respiratornih okužb in za nadomeščanje holekalciferola pri posameznikih s COVID-19. Dostopno preko https://endodiab.si/2020/11/02/priporocila-za-nadomescanje-vitamina-d3/ (9. 11. 2020).

Besedilo obravnava zdravilo brez recepta. Pred uporabo zdravila natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.