Duševno zdravje

Ali je bolečina lahko znak depresije?

Ali je bolečina lahko znak depresije?

Vsi kdaj občutimo bolečino. Tisti, ki trpijo za depresijo, pa jo lahko občutijo še posebno močno ter lahko negativno vpliva na njihovo vsakdanje delovanje in počutje. Depresija kot duševna bolezen je pogosto povezana s čustveno bolečino, ki jo povzročajo občutki žalosti, tesnobe in brezupa. Raziskave pa kažejo, da se depresija lahko kaže tudi kot telesna […]

Kako si? Dobro sem! :)

Kako si? Dobro sem! :)

Dobro počutje in duševno zdravje hodita z roko v roki. Vplivata na zmožnost opravljanja vsakodnevnih obveznosti in spopadanja s stresom ter dajeta voljo do dela, druženja in življenja. Ena od človekovih največjih vrednot je zdravje – telesno in duševno. Skrb za zdravje in dobro počutje je ključna vse življenje. Kako (po)skrbimo za zdravje in dobro […]

Premlad, da bi zbolel?

Premlad, da bi zbolel?

Nekatere telesne bolezni so lahko povezane z določenim življenjskim obdobjem. Kako pa je z duševnim zdravjem? Smo kdaj premladi, da bi ga izgubili? Ali prestari? Smo lahko kdaj imuni za duševne bolezni?

Nismo zdravi, če nismo tudi duševno zdravi

Nismo zdravi, če nismo tudi duševno zdravi

Ali smo zdravi, če nismo tudi duševno zdravi? Kadar govorimo o zdravju, ne govorimo zgolj o odsotnosti bolezni, ampak o stanju dobrega telesnega, duševnega in socialnega počutja. Zdravja torej ni brez duševnega zdravja.

Dolgi gen za boljše duševno zdravje

Dolgi gen za boljše duševno zdravje

Zakaj so nekateri ljudje vse življenje preplašeni, zaskrbljeni in potlačeni, še ni povsem raziskano. Znanstveniki pa so že odkrili gen, ki vpliva na to. Ta gen, imenovan SLC6A4, ima dve obliki, dolgo in kratko. Kratka je pogostejša pri anksioznih in depresivnih ljudeh. To odkritje kaže na povezavo med geni ter temperamentom in ranljivostjo.