Alergija že trka na vrata

Alergija že trka na vrata

Prihajajo lepši in toplejši dnevi, hkrati pa se v zraku povečuje koncentracija cvetnega prahu, kar nekaterim zelo poslabša kakovost življenja.Alergijske bolezni so najpogostejše bolezni sodobnega časa. Raziskava, ki je zajela splošno populacijo v Evropi, je pokazala, da ima približno 25 % ljudi alergijski rinitis. To je kronična bolezen dihal, ki vpliva na kakovost življenja, spanja in delovno sposobnost v šoli in službi. Simptomi so smrkavost, zamašen nos, srbenje v nosu in kihanje.

Urtikarija ali koprivnica je pogosto kožno obolenje, za katero je značilno srbenje, ki se pojavi vsak dan ali skoraj vsak dan. Zanjo so značilni tudi izbokli, rdeče obrobljeni izpuščaji. Pogosto se premalo upošteva, da lahko močno vpliva na kakovost življenja.

Alergijski rinitis in urtikarijo lahko lajšamo z antihistaminiki. Novejša zdravila iz te skupine učinkovito lajšajo simptome in pri tem ne povzročajo zaspanosti (sedacije). Poleg zdravljenja pa je zelo pomembno, da se čim bolj izogibamo alergenom, za katere vemo, da nam povzročajo težave.