Alergije na zdravila

Alergije na zdravila

Do alergije na zdravila pride, kadar gre za imunsko reakcijo na zdravilo ali pa na snovi, ki nastajajo pri presnovi zdravila v telesu. Alergije na zdravila so razmeroma redke.

Pri jemanju zdravila se lahko pojavljajo tudi neželeni ali stranski učinki, ki z alergijami nimajo nič skupnega. Tako se lahko po antibiotikih pojavi driska, po antihistaminikih pa zaspanost.

Psevdoalergijam rečemo tudi intolerančne reakcije. Znana je intoleranca za aspirin, pri kateri se simptomi pojavijo že po prvem zaužitju aspirina ali aspirinu podobnih snovi. Nekatera zdravila (npr. morfij, kontrastna sredstva) v telesu povzročijo izločanje histamina iz celic imunskega sistema, zaradi česar se lahko pojavijo enaki simptomi kot pri alergiji. Tudi po jemanju ali injiciranju penicilina in betalaktamskih antibiotikov se lahko pojavi alergija, celo hude sistemske alergijske reakcije z anafilaktičnim šokom.

Pozor!

Zdravniku moramo povedati, če smo po kakšnem zdravilu imeli težave ali alergijske simptome. Ne pozabimo, da ima naš imunski sistem zelo dober spomin!

Koristno si je zapisati, katero zdravilo je povzročilo reakcijo in za kakšno reakcijo je šlo.