Alergijski slovarček

Alergijski slovarček

Alergen
Snov, ki draži imunski sistem in povzroča alergijo. Najbolj znani alergeni so cvetni prah, pršice, plesni, živalska dlaka in živila.

Alergija
Beseda izhaja iz grščine in pomeni reagirati drugače. Alergija je preobčutljivostna reakcija telesa na nenevarne snovi iz okolja.

Alergijski konjunktivitis
Vnetje membrane, ki prekriva sprednjo površino očesnega zrkla in notranjo stran vek.

Alergijska reakcija
Odgovor imunskega sistema na izpostavljenost alergenu. Ločimo takojšnjo in zakasnelo alergijsko reakcijo. Takojšnja alergijska reakcija se pojavi nekaj minut oziroma nekaj ur po stiku z alergenom in se najpogosteje kaže kot seneni nahod in kožni izpuščaj. Zakasnela alergijska reakcija se pojavi s podobnimi simptomi po nekaj urah ali celo po nekaj dneh. Za razliko od takojšnje alergijske reakcije jo teže prepoznamo in ugotovimo povzročitelja.

Alergijski rinitis
Medicinski izraz za vnetje nosne sluznice. Pogosto govorimo tudi o senenem nahodu. Simptomi so: kihanje, zamašen nos, izcedek iz nosu ter srbenje v nosu, žrelu, očeh in ušesih. Ločimo celoletni alergijski rinitis, ki je posledica alergenov v notranjih prostorih čez celo leto (npr. pršic, plesni in prhljaja psov in mačk) ter sezonski alergijski rinitis, ki se pojavlja v obdobju cvetenja dreves, trav in plevela.

Anafilaktični šok
Najhujši primer takojšnjega alergijskega odziva. Začne se s srbečico in zatekanjem grla, nadaljuje pa s potenjem in oteženim dihanjem. Krvni tlak pade in lahko pride do izgube zavesti ali celo smrti. Nujna je takojšnja zdravniška pomoč.

Antihistaminik
Zdravilo, ki zavira hitro nastajanje histamina in tako zmanjša alergijski odziv in simptome ali pa simptome celo odpravi.

Histamin
Hormon z vnetnim delovanjem, ki povzroča alergijske simptome na koži, v mišicah in na dihalih.

Navzkrižna alergija
Imunski sistem se enako odziva na določene alergene, ki so med seboj sorodni (npr. na pelod hruške in jablane, na orehe in mandlje, zeleno in korenje, travo in žita, mleko in govedino).

Urtikarija
Kožna alergija, ki se kaže kot oteklina, rdečica in srbenje.