Alergijski testi

Alergijski testi

Z alergološkim testom dokažemo, da nekatere bolezenske znake, npr. smrkanje, kihanje, izpuščaje na koži in prebavne težave, povzroča alergija. Rezultati testa pokažejo, na katero snov smo alergični. Pomembno je, da nekaj dni pred  testom nehamo jemati zdravila za zdravljenje alergijskih bolezni, saj lahko popačijo rezultat testa, posledica pa je seveda nepravilno zdravljenje.

Kožni testi

S kožnimi testi preizkušajo alergije na:

  • hišno pršico,
  • živalske antigene (konja, mačke, psa, morskega prašička) in perje,
  • pelode (breze, jelše, jesena, trpotca, pasje trave),
  • trose plesni,
  • hrano.

Za kožne teste ni starostne omejitve.

Vbodni testi

Pri kožnih testih z vbodom vnesejo v kožo majhne količine različnih, že pripravljenih alergenov. Na notranjo stran podlahtnic nanesejo kapljice alergenov in skozi kapljice z drobno iglico vbodejo v kožo. Po 15 do 20 minutah zdravnik pregleda reakcije. Pri pozitivnih reakcijah nastane mehurček (urtika), okrog katerega se pojavi rdečina, ki po navadi srbi.

Testi z obliži

Pri kontaktnem ekcemu oz. kontaktnem dermatitisu alergen navadno nanašajo na kožo na hrbtu in jo prekrijejo s krpicami, ki jih kasneje odstranijo. Zdravnik pregleda reakcije po 48 urah in nato še po 72 urah.

Krvne preiskave

S krvno preiskavo se določijo različni dejavniki, ki kažejo na alergije. To so najpogosteje imunoglobulini E (IgE), ki so udeleženi v alergijskih rekcijah. 
Specifični IgE nastanejo kot protitelesa za določene alergene. Njihova prisotnost se ugotavlja , kadar kožnih testov ni mogoče narediti ali pa je treba potrditi vzrok alergije.

Provokacijski testi

Provokacijski testi so nujni, kadar drugi testi ne dajo nedvoumnega odgovora o vzroku alergije. Postopek je zapleten in lahko tudi nevaren, zato ga opravljajo le v bolnišnicah.
Simptome alergijske reakcije sprožijo s postopnim vnašanjem (npr. z zaužitjem ali vdihavanjem) vedno večje količine alergena v telo. 
Ni pa nujno, da alergen, ki povzroči pozitivno kožno reakcijo, sproži tudi alergijsko reakcijo (v tem primeru gre za atopijo in ne za alergijo).