Naj vam alergija ne vzame pomladanskega veselja

Naj vam alergija ne vzame pomladanskega veselja

Alergija se lahko pojavi v kadarkoli v življenju, večinoma že v otroštvu. Danes ima po nekaterih ocenah že vsak peti človek težave, ki so povezane z alergijo. Najpogostejši je alergijski rinitis, pri katerem alergene vdihamo z zrakom. Običajno gre za pelode dreves, trav in plesni, prah (pršice) in živalske dlake. Posledica preobčutljivostne reakcije so lahko kihanje, povečan izcedek iz nosu in zamašen nos, razdražene, srbeče oči in solzenje. Alergijski rinitis je lahko občasen ali celoleten, preide lahko tudi v alergijsko astmo. Med boleznima obstaja močna povezava, saj ima kar 80 % bolnikov z astmo alergijski rinitis in 40 % bolnikov z alergijskim rinitisom tudi astmo. 

Zanimivost

Prehlad ali alergijski rinitis? Prehlad nastane zaradi okužbe nosne sluznice z virusi in navadno mine po 7 do 10 dneh, simptomi alergijskega rinitisa pa trajajo, dokler smo izpostavljeni alergenu. Nekateri simptomi, na primer srbenje nosu, žrela in ustnega neba, so značilni le za rinitis, medtem ko sta glavobol in zvišana telesna temperatura značilna le za prehlad.

Zelo pogost je tudi sezonski alergijski rinitis ali seneni nahod. To je alergijska bolezen zgornjih dihal, nosu in obnosnih votlin, ki se pojavi v mesecih, ko cvetijo rastline, na katere je človek alergičen.

Simptomi sezonskega in celoletnega alergijskega rinitisa so enaki, vendar se pri celoletnem v hujši ali lažji obliki pojavljajo vse leto.

Zdravljenje

Upamo, da alergija ni vaša spremljevalka. Za samozdravljenje rinitisa, rinokonjunktivitisa, urtikarije in podobnih je na voljo Letizen S. Vsebuje cetirizin in je namenjen zdravljenju simptomov sezonskega in celoletnega alergijskega rinitisa ter kožnih in drugih oblik alergije.

Pri težavah zaradi alergijskega rinitisa si lahko pomagate tudi s pršilom Septanazal. Z dvojnim delovanjem odmaši nos ter hkrati varuje in celi poškodovano nosno sluznico. Delovati začne že v 5 do 10 minutah in dolgotrajno olajša dihanje. Naj bo pomlad prijetna in zdrava.