Podnebne spremembe in alergije

Podnebne spremembe in alergije

Znanstveniki so ugotovili, da podnebne spremembe lahko vplivajo na jakost simptomov alergijskega rinitisa (senenega nahoda).

Med letoma 1981 in 2007 so v bližini mesta Bordighera v italijanski pokrajini Ligurija skrbno merili količino peloda v zraku, trajanje sezone cvetenja nekaterih rastlin in pogostost alergij, ki jih povzroča pet tipov cvetnega prahu. Ugotovili so, da se sezona cvetenja podaljšuje, postopoma pa se povečuje tudi količina cvetnega prahu v zraku. Na oboje vpliva naraščanje povprečne letne temperature. Rezultati raziskave so pokazali, da se z leti povečuje tudi delež bolnikov z alergijami na cvetni prah.

Daljša sezona cvetenja in povečana količina cvetnega prahu v zraku poslabšata simptome alergijskega rinitisa. Izrazitejši so tudi pri osebah, pri katerih so se prej pojavljale blažje reakcije. Še vedno pa ni trdnega dokaza, da daljša sezona cvetenja poveča tveganje za razvoj alergije na cvetni prah.

Alergije lahko preprečimo tako, da se skušamo čim bolj izogniti snovem, ki jih povzročajo. Ker pa je to včasih zelo težko ali celo nemogoče (npr. pri cvetnem prahu), lahko posežemo po zdravilih, ki zmanjšajo alergijski odziv ter bolezenske znake in simptome celo odpravijo. Za lajšanje in zdravljenje alergijskih bolezni lahko vzamemo Letizen S, ki ga v lekarni kupimo brez recepta.

Veliko koristnih informacij o alergijah ter o preprečevanju in zdravljenju alergijskih bolezni je tudi v knjižici Brez alergije je življenje lepše.

Vir: www.medicalnewstoday.com, marec 2010