Pomlad je v zraku

Pomlad je v zraku

Beseda alergija je grškega izvora in pomeni reagirati drugače. Pri alergijski reakciji naše telo pretirano reagira ob stiku s sicer nenevarno snovjo. Ko zrak in cvetni prah vdihnemo, pride z zrni v stik tudi sluznica nosu in žrela. Na vlažni nosni sluznici se sprostijo alergeni, ki jih vsebujejo zrna cvetnega prahu, in sprožijo alergijsko reakcijo. Zrna cvetnega prahu so tako velika, da se ustavijo v nosu in ne prodrejo globlje v dihala. V zraku pa so zelo majhni delci (manjši od mikrona) različnega izvora, na katere so prilepljeni alergeni iz pelodnih zrn. Z vdihanim zrakom se prenesejo v spodnja dihala, kjer lahko sprožijo alergijsko reakcijo.

Sezonski alergijski rinitis ali seneni nahod

Sezonski alergijski rinitis je najpogostejša alergijska bolezen, ki se največkrat pojavlja med 8. do 20. letom. Ščemenje v očeh, nosu in žrelu je le eden od številnih neprijetnih simptomov. Običajno ga spremljajo močan izcedek iz nosu, kihanje, občasno suha koža ter pordele, boleče in solzne oči. Pri otrocih se pogosto pojavi tudi vnetje ušes, zlasti srednjega ušesa. Seneni nahod se vedno pojavi v istem obdobju leta in pri izpostavljenosti enakim zunanjim dejavnikom.

Kakšni so vzroki za alergijo?

Alergijsko vnetje nosne sluznice je posledica vdihavanja alergena, torej snovi, ki povzroči alergijsko reakcijo. Imunski sistem se na tujo snov odzove s tvorbo protiteles in belih krvnih telesc, enako kot v boju proti virusom ali bakterijam. Najpogostejši alergeni so pelodi trav, dreves in plevelov.

Kdo je nagnjen k alergiji?

Zanimivo je, da je alergija pogosto povezana z dednostjo. Če je eden od staršev nagnjen k alergiji, je 50-odstotna verjetnost, da se bo alergija razvila tudi pri otroku, če pa sta k alergiji nagnjena oba, je ta verjetnost kar 75-odstotna. V povprečju je alergičnih od 10 do 20 % ljudi na svetu, vendar se ta odstotek spreminja glede na starost in je odvisen tudi od pogostejših alergij pri otrocih.

Kako preprečiti alergijo?

Najenostavnejši način preprečevanja katerekoli oblike alergije je izogibanje alergenu, vendar je to pri senenem nahodu preprosto nemogoče. Ker se pelod prenaša po zraku, se lahko pojavi tudi kilometre stran od vira, sončno in vetrovno vreme pa širjenje še povečata. V mestih alergijo poslabšajo še prašni in umazani delci.

Pri napadu alergijskega rinitisa najbolj trpi občutljiva očesna sluznica. Oči se solzijo, postanejo rdeče in boleče.

Dobro je vedeti!

Drevesa začnejo cveteti zgodaj spomladi, trave cvetijo pozno spomladi in poleti, plevel pa pozno poleti in jeseni.

Uporabni nasveti

 • Za zaščito oči pred cvetnim prahom nosimo sončna očala in uporabljamo vlažilne kapljice, ki spirajo pelod iz oči.
 • Nosno sluznico redno vlažimo z ustreznimi izotoničnimi raztopinami.
 • V času cvetenja smo čim več v zaprtih prostorih, še posebej v vročem, suhem in vetrovnem vremenu, ko je v zraku veliko peloda.
 • V mestu ne zračimo stanovanja proti večeru, na podeželju pa med 5. in 10. uro zjutraj, saj je takrat v zraku največ peloda.
 • Namesto zaves uporabljamo rolete in žaluzije.
 • Izogibamo se piknikom v naravi.
 • V sezoni cvetenja imamo avtomobilska okna zaprta.
 • Ko pridemo domov, se preoblečemo.
 • Perila ne sušimo zunaj.
 • Vsak teden pri najmanj 56 ºC operemo vse posteljno perilo. Če imamo izpuščaje, uporabljamo bombažne rjuhe in odeje.
 • Poskrbimo za čist dom. Vsak dan posesamo trde talne obloge in preproge, vse površine na pohištvu pa pobrišemo z vlažno (ne mokro) krpo. Vsak teden pa posesamo prostor pod posteljami ter pobrišemo zgornje površine visokega pohištva, okenske police in okvirje slik.
 • Na 3 do 6 mesecev pri najmanj 56 ºC operemo zavese, odeje, pernice, blazine in okrasne blazinice (razen če imamo protipršične prevleke).


Pri senenem nahodu si lahko pomagamo tudi s številnimi zdravili v obliki tablet, kapljic in nosnih pršil.

Za samozdravljenje različnih težav (npr. rinitisa, rinokonjunktivitisa, urtikarije) je na voljo Letizen S, ki vsebuje cetirizin. Namenjen je zdravljenju simptomov sezonskega in celoletnega alergijskega rinitisa ter kožnih in drugih oblik alergije. Samozdravljenje s tem zdravilom je primerno za odrasle in mladostnike, starejše od 12 let. Priporočeni odmerek je 1 tableta (10 mg) enkrat na dan.

Učinkovita, a nežna pomoč pri težavah zaradi rinitisa je pršilo Septanazal. Pršila za nos večinoma učinkujejo hitro, vendar razdražijo in izsušijo nosno sluznico ter povzročajo neprijeten pekoč občutek. Krkino pršilo Septanazal pa nos odmaši in hkrati varuje poškodovano nosno sluznico. Vsebuje učinkovino dekspantenol, ki skrajša trajanje simptomov, saj poskrbi za vlaženje nosne sluznice in celjenje ranic na njej.

 • Delovati začne že v 5 do 10 minutah.
 • Dolgotrajno olajša dihanje.
 • Je brez konzervansov.

Priporočeni odmerek za odrasle in otroke, stare od 2 do 6 let, je 1 razpršek v vsako nosnico do trikrat na dan.
Pritisnite in odmislite zamašen nos!

Besedilo obravnava zdravilo brez recepta. Pred uporabo zdravil natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.