Zdravljenje alergijskih bolezni

Zdravljenje alergijskih bolezni

Izločitev alergena

Prvo in osnovno pravilo pri zdravljenju alergije je izločitev alergena. Če to ni mogoče (npr. pri alergiji na pelod ali pršico), je treba zmanjšati izpostavljenost alergenu z nekaterimi ukrepi, ki smo jih že opisali.

Cepljenje proti alergiji

Cepljenju proti alergiji rečemo tudi hiposenzibilizacija ali imunoterapija. S tem zdravljenjem bolnik postane manj občutljiv za določen alergen, preobčutljivosti pa običajno ne zavremo popolnoma. Za cepljenje se odločimo, kadar z običajnimi ukrepi in zdravili ne dosežemo želenega uspeha. Poteka v rednih časovnih presledkih. Bolniku vsakokrat vbrizgamo večjo količino alergena. Ta vrsta zdravljenja je najučinkovitejša pri alergiji na žuželke in na trave, pri drugih alergij so rezultati slabši. Imunoterapija traja 3 do 5 let.

Zdravljenje z zdravili

Zdravljenja z zdravili ne začnimo, ne da bi se prej posvetovali z zdravnikom! Samo zdravnik lahko oceni smiselnost zdravljenja z določenim zdravilom.

Antihistaminiki

Antihistaminiki so najučinkovitejši pri zdravljenju alergijskega rinitisa in kožnih sprememb. Za te bolezni so zdravilo prve izbire. Novejši antihistaminiki imajo malo neželenih učinkov in so varni. Raziskave so pokazale, da preprečujejo prehajanje kožnih alergij v alergije na dihalih (alergijski marš) pri otrocih ter razvoj hujših oblik alergij.

Adrenalin

Pri hudih alergijskih reakcijah z anafilaktičnim šokom uporabljamo adrenalin. Zdravilo dajemo v obliki injekcij v mišico ali v žilo. Ljudem, ki so že imeli hudo alergijsko reakcijo, na primer po piku žuželke, lahko zdravnik predpiše adrenalin v obliki injektorja, da si ga ob prvih znakih hude alergijske reakcije lahko vbrizgajo sami.

Kortikosteroidi

Pri alergijskih reakcijah se kopičijo celice imunskega sistema in izločajo številne snovi, ki povzročajo vnetje. To vnetje zdravimo s kortikosteroidi. Pri astmi gre za kronično vnetje dihalnih poti, zato bolniki kortikosteroide vdihavajo, tudi ko nimajo simptomov. Tako preprečujejo zakasnele posledice vnetja in preoblikovanje bronhijev.

S kortikosteroidi preprečujemo tudi reakcije, ki se pojavijo nekaj ur po stiku z alergenom.

Pozor!

Če smo že doživeli hudo alergijsko reakcijo, moramo vedno imeti pri sebi set za prvo pomoč, ki nam ga je predpisal zdravnik.