Tek za zdravje, sprostitev in užitek

Tek za zdravje, sprostitev in užitek

Bi se radi začeli ukvarjati s športom, ki je za s sabo potegnil skoraj vso Slovenijo? Stari in mladi, tekmovalni in družabni, bolj in manj dobro telesno pripravljeni ljudje so podlegli čaru rekreativnega teka. Tek je postal užitek, sprostitev, priložnost za druženje. Zato ni čudno, če se število tekaških dogodkov hitro povečuje.

Tek je zdrav

Tek je lahko sredstvo za ohranjanje primerne telesne teže in zdravja, lahko pa je tudi čas za razmišljanje. Izboljšuje telesno vzdržljivost in pripomore k zdravemu srcu in žilju, psihični sprostitvi in zdravju nasploh. Tekače redkeje pestijo bolezni, hitreje okrevajo, so samozavestnejši, učinkovitejši pri delu in zadovoljnejši s svojim življenjem.

Reden tek pomagati zmanjševati čezmerno telesno težo in izboljšuje tudi razmerje med t. i. dobrim (HDL) in slabim (LDL) holesterolom v krvi, s tem pa zmanjšuje tveganje za bolezni srca in žilja.

Tekači živijo dlje. Znanstvena raziskava, ki so jo opravili C. D. Reimers, G. Knapp in A. K. Reimers, je na podlagi osmih študij dokazala, da se pričakovana starost pri tekačih obeh spolov povprečno zviša za 3,7 leta.

Tekaški dogodki

V čem je čar tekaških dogodkov? Čeprav je tek individualen, je na prireditvah čutiti nekakšno skupinsko pripadnost. Rekreativni tekači namreč ne tekmujejo med seboj, temveč želijo izboljšati svoj osebni rezultat.

Za začetnike

Najpomembnejše načelo, ki ga morate upoštevati tekači začetniki, je postopnost. Tako se izognete začetniškim težavam: bolečim mišicam, hudi utrujenosti, izgubi volje in prenehanju vadbe.

Kaj pa tekaška tehnika? Prednost rekreativnega teka pred drugimi športi je, da zna teči vsak. Kljub temu pa lahko opazite, da najboljši tekači tečejo prožno in mehko. Svojo tehniko lahko izboljšate s pomočjo trenerja v tekaški skupini. Obstajajo organizirani tečaji tako za začetnike kot tudi za tiste, ki ste že osvojili osnove. Tek v skupini izboljša motivacijo, trener pa vam lahko svetuje glede pravilne drže in dihanja.

Poškodbe pri teku

Redna športna dejavnost lahko povzroči tudi poškodbe, ki se zaradi napačnega ali pretiranega treninga lahko tudi ponavljajo. Med najpogostejše poškodbe tekačev spadajo tekaško koleno, vnetje Ahilove kite ter poškodbe mišic in sklepov, kot so zvini in nategi.

Tekaško koleno je najpogosteje posledica nenormalnega položaja stopala med tekom. Če se stopalo obrača preveč navznoter ali navzven, je koleno preobremenjeno. Zato je zelo pomembna ustrezna obutev, ki popravi nepravilen položaj stopala.

Vnetje Ahilove kite (tendinitis)nastane zaradi preobremenjevanja in se kaže kot bolečina in oteklina. S to poškodbo se najpogosteje srečujejo tekači v srednjih letih, saj Ahilova kita s staranjem postaja manj prožna in je slabše prekrvljena, zato je bolj dovzetna za poškodbe.

Zvin je nateg kite, ki povezuje sosednje kosti. Povzročijo ga nenadne spremembe smeri gibanja sklepa ali udarci. Več nevarnosti za zvin gležnja je na neravnem terenu. Sklep je občutljiv in boleč, še posebej pri premikanju, pojavi se tudi oteklina.

Nateg je mišična poškodba, do katere pride pri nenadnem in močnem krčenju ali čezmernem raztezanju mišice. V poškodovani mišici se pojavita okornost in bolečina, ki trajata nekaj dni, lahko pa tudi dlje.

Kaj storiti, ko se pojavi bolečina?

Ko začutite bolečino, si privoščite počitek. Boleče mesto lahko hladite z obkladki. Pri blagi do zmerni akutni bolečini lahko posežete po protibolečinskih zdravilih, ki so na voljo brez recepta.

Nalgesin S lajša bolečine in vnetje v mišicah in sklepih, ki so posledica poškodbe ali preobremenitve pri teku ali drugih športnih aktivnostih.

Ne pozabite na Magnezij

Človeško telo potrebuje približno 300 do 400 mg magnezija na dan, odvisno od starosti, spola in načina prehrane. Pri povečanih psihičnih (stresne situacije, vznemirjenost) in fizičnih (športne dejavnosti) obremenitvah so potrebe po njem lahko večje. Znaki, ki nas opozorijo, da telesu primanjkuje magnezija, se kažejo kot hitra utrujenost, nagnjenost h krčem, motnje v delovanju srca in žilja, pobitost in brezvoljnost.

V telesu ima magnezij namreč pomembno vlogo; nahaja se v skeletu in mehkih tkivih ter je nujno potreben za pravilno delovanje vsake celice. Sodeluje pri presnovi beljakovin, maščob, ogljikovih hidratov in nukleinskih kislin. Aktivira več kot 300 encimov.

Magnezij Krka 300 vsebuje magnezij v obliki magnezijevega citrata in vitamin B2. Na voljo je v obliki granulata za pripravo napitka s prijetnim okusom po pomaranči in limeti. Dnevnim potrebam po magneziju in vitaminu B2 zadosti že ena vrečka. Ne vsebuje konzervansov, umetnih barvil, arom in sladil. Na voljo je v lekarnah.

Ali ste vedeli?

  • V zadnjih letih je tek najhitreje rastoč rekreativni šport.
  • Zaradi velikih in ponavljajočih se mehanskih obremenitev kosti, sklepov in mišic nog ter posledično hrbtenice pogosto prihaja do poškodb.
  • Podatki raziskav kažejo, da je okoli 60 % vseh tekaških poškodb posledica nepotrpežljivosti tekačev, ki želijo doseči preveč v prekratkem času. 
  • Človeško telo vsebuje od 50 do 80 % vode. Ker ne more ustvariti zalog, je treba izgubljeno vodo nadomeščati. Ob intenzivnem potenju lahko človek v eni uri izgubi več kot liter vode.
  • Od 15 do 30 minut pred začetkom treninga ali tekmovanja je priporočljivo popiti od 0,3 do 0,5 litra tekočine.
  • Največja tekaška prireditev v Sloveniji je Ljubljanski maraton.
  • Slovenski rekord v teku na 10 km je leta 1983 postavil Stane Rozman.

Besedilo obravnava izdelke brez recepta. Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.