Z vajami proti kronični bolečini

Z vajami proti kronični bolečini

Danski raziskovalci so dokazali, da posebne vaje za vratne in ramenske mišice pomembno in za dalj časa olajšajo bolečino v vratu, splošna vadba pa je manj učinkovita.

Zaradi bolečine v vratu trpi vedno več ljudi, po pogostosti je kar na drugem mestu, takoj za bolečino v hrbtu. Dolgotrajna bolečina v vratu je pogostejša pri ženskah. Tveganje se poveča, če opravljamo dela, pri katerih smo v prisilni drži. Tako je predvsem delo z računalnikom.

V raziskavo je bilo vključenih 94 žensk z bolečino v vratu, ki so delale za tekočim trakom ali v pisarni. 79 % udeleženk je tipkovnico uporabljalo več kot tri četrtine delovnega časa.

Raziskava je bila izvedena, da bi ugotovili, kako določene vrste vaj vplivajo na bolečino v vratu. Ena skupina je delala splošne vaje, druga pa posebne vaje za vratne in ramenske mišice. Preiskovanke v obeh skupinah so vadile 10 tednov, trikrat na teden po 20 minut. Ženske v kontrolni skupini niso delale nobenih vaj.

V skupini, ki je delala splošne vaje, je prišlo le do majhnega zmanjšanja bolečine takoj po vadbi. V skupini, ki je delala posebne vaje, pa je prišlo do pomembnega zmanjšanja bolečine tudi daljši čas po vadbi. Rezultati so pokazali, da se je z večanjem mišične moči bolečina postopno zmanjševala.

Pomembno zmanjšanje bolečine ob posebnih vajah za vratne in ramenske mišice je velikega kliničnega pomena, zato raziskovalci menijo, da je nadzorovana intenzivna vadba bolečih mišic trikrat na teden po 20 minut priporočljiva za zdravljenje trapezoidne mialgije, to je bolečine v vratnih mišicah.

Pogosto pa se zgodi, da zaradi bolečine nekatere vaje težko delamo, čeprav vemo, da bi nam pomagale. Za lažji začetek priporočamo uporabo zdravil za lajšanje bolečine, ki jih lahko v lekarnah kupimo brez recepta.

Vir: www.sciencedaily.com, 2008