Preprečevanje migrene ob hormonskih spremembah

Preprečevanje migrene ob hormonskih spremembah

Hormonske spremembe med menstruacijo, nosečnostjo, menopavzo ter jemanjem kontracepcijskih sredstev in hormonskim nadomestnim zdravljenjem lahko sprožijo ali okrepijo migrenske napade.

Zaradi migrene, povezane izključno z menstruacijo, trpi okoli 14 % žensk. Jemanje ustreznih zdravil ostaja glavni pristop k preprečevanju in zdravljenju migrene.

Učinkovitost posameznega zdravila za preprečevanje migrenskih napadov je nemogoče napovedati, saj se navadno pokaže šele po 2 do 3 mesecih. Zdravnik se za preventivo navadno odloči, kadar pogosti in izraziti napadi predstavljajo nevarnost za nevrološke poškodbe ali pa je siceršnje zdravljenje neuspešno, kontraindicirano ali povezano z neželenimi učinki. Preprečevanje je primerno tudi pri napadih, ki jih lahko predvidimo (ob hormonskih spremembah). Pri migreni zaradi menstruacije je treba zdravilo jemati 5 do 7 dni, začeti pa je treba že 1 do 2 dni pred menstruacijo.

Protibolečinska zdravila z natrijevim naproksenatom preprečujejo in zavirajo vnetne procese v možganski ovojnici, ki lahko vzdražijo živčne poti do centra za bolečino v možganih. S tem zmanjšajo pogostost, jakost in trajanje migrenskih napadov.

Ali je preventivno jemanje protibolečinskih zdravil koristno, lahko presodi le zdravnik. Previdnost je potrebna pri bolnikih z razjedami na prebavilih, z ledvičnimi boleznimi in s preobčutljivostjo za aspirin. Če že pride do migrenskega napada, moramo zdravilo vzeti takoj. Tako skrajšamo trajanje napada in omilimo simptome, kot so glavobol, slabost, bruhanje, občutljivost za zvok in svetlobo. Ena od prednosti zdravil s protibolečinskim in protivnetnim delovanjem pred ostalimi zdravili za zdravljenje migrene (opiati, triptani, ergot alkaloidi) je ta, da ob morebitni prepogosti in čezmerni rabi redkeje povzročijo povratne napade.