Tenzijski glavobol

Tenzijski glavobol

Kdaj se pojavi?

Sprožijo ga fizikalni in psihološki vplivi ter vplivi okolja. Med fizikalne vplive spadajo pomanjkanje spanja, lakota, slaba drža in preobremenjenost oči. Psihološka povzročitelja sta predvsem jeza in občutek strahu. Najpogostejši vplivi okolja so tobak, nikotin, nekatere vrste hrane (sir, čokolada, čebula, melancana, lovorov list, paprika, cimet, ocvrta in mastna hrana) ter nekateri dodatki v prehranskih izdelkih.

Kako ga olajšamo?

Priporočamo dovolj spanja in različne tehnike sprostitve: masiranje vratu in ramen, globoko in počasno vdihavanje in izdihavanje, meditacijo in telesno dejavnost, ki zmanjšata stres in čustveno napetost, toplo kopel ali prho, ki pomagata sprostiti mišice. Na voljo so tudi zdravila za lajšanje bolečin, ki nam jih lahko farmacevt v lekarni svetuje brez zdravniškega recepta. Nalgesin® S združuje ključne lastnosti dobrega analgetika – učinkuje že v 15 minutah* in med vsemi protibolečinskimi zdravili za samozdravljenje deluje najdlje, do 12 ur. Poleg glavobola se lahko uporablja za lajšanje zobobola, menstrualne bolečine, bolečine v mišicah in sklepih ter blage do zmerne migrene.

Kdaj moramo obiskati zdravnika?

Če je glavobol močan in traja več dni ali celo tednov, je obisk pri zdravniku nujen.

* Sevelius H et al. Bioavailability of Naproxen Sodium and Its Relationship to Clinical Analgesic Effects. Br J Clin Pharmacol 1980; 10: 259–63.