Kronična bolečina – tegoba vsakega četrtega odraslega prebivalca Slovenije

Kronična bolečina – tegoba vsakega četrtega odraslega prebivalca Slovenije

Bolečino je izkusil že vsak od nas. Večinoma gre za normalen odziv našega telesa na poškodbo tkiva. Navadno traja kratek čas in mine, ko je poškodba pozdravljena. Povsem drugačna pa je kronična bolečina, ki traja mesece, lahko celo leta. Ni več samo simptom neke bolezni, ampak postane bolezen.

Čeprav je osnovni vzrok odstranjen, tkivo pozdravljeno in zaceljeno, ne izgine. Vpliva na vsakodnevne dejavnosti in zmanjšuje kakovost življenja bolnika in njegovih svojcev. Zato je pomembno, da prehod akutne bolečino v kronično preprečimo z učinkovitim zdravljenjem akutne bolečine.

V katerih primerih lahko pride do kronične bolečine?

Vzroki za nastanek kronične bolečine so različni. Lahko je posledica nezadostnega zdravljenja bolečine neposredno po poškodbi ali operaciji, degenerativnih sprememb v kostno-mišičnem sistemu, do katerih prihaja s staranjem, lahko pa je posledica ali spremljevalka različnih bolezni, tudi rakavih. Velikokrat jo povzroči neposredna poškodba ali bolezen živca oziroma živčevja, kar imenujemo nevropatska bolečina.

Za preprečevanje kronične bolečine je pomembno učinkovito lajšanje akutne bolečine.

Koliko ljudi se sooča s kronično bolečino?

V Sloveniji kronično bolečino občuti 22 % ljudi, starih od 18 do 75 let. Pogostejša je pri ženskah, njena pogostost se povečuje s starostjo. V starostni skupini od 60 do 75 let jo občuti skoraj vsak tretji prebivalec Slovenije. Pri večini traja več kot 1 leto, pojavlja pa se nekajkrat na teden ali vsak dan. Pri več kot polovici gre za močno kronično bolečino.

Kronično bolečino občuti 22 % odraslih prebivalcev Slovenije.

Katere vrste kronične bolečine so najpogostejše?

Najpogostejša je bolečina v križu, ki se pojavlja pri 63 % bolnikov s kronično bolečino. Sledijo bolečine v sklepih, okončinah in mišicah ter glavobol.

Učinkovit način za lajšanje in odpravljanje bolečine v križu je redna in pravilna telesna vadba, ki preprečuje, da bi bolečina prešla v bolezensko stanje. Posnetke vaj za križ si lahko ogledate na www.vajezakriz.si.

Kako kronična bolečina vpliva na vsakdanje življenje?

Kronična bolečina vpliva na vsa področja posameznikovega življenja. Pri 76 % bolnikov vpliva na telesno dejavnost, pri 71 % na vsakdanja opravila ter tudi na družbeno in družinsko življenje. Pogosto jo spremlja slabo razpoloženje, pri 40 % bolnikov pa se pojavljajo tudi težave s spanjem, kar zmanjšuje kakovost njihovega življenja in življenja njihovih svojcev. Med posledicami za družbo sta pomembni predvsem velika odsotnost z dela in invalidnost.

Kronična bolečina zmanjšuje kakovost življenja bolnikov.

Kako obvladovati kronično bolečino?

Kronične bolečine se marsikdaj ne da povsem pozdraviti, lahko pa jo toliko ublažimo, da nas ne ovira pri vsakdanjem življenju in delu. Z učinkovitim lajšanjem akutne bolečine lahko preprečimo, da bi postala kronična.

Kronično bolečino lahko zdravimo z zdravili, obstajajo pa še drugi načini: fizikalna medicinavedenjska medicinanevromodulacijainterventni pristopi in kirurški pristopi. Lajšanje je učinkovitejše, kadar vključuje kombinacijo različnih načinov.

Vir

Požlep G, Škvarč Krčevski N, Golež Pekle A et al. Kronična bolečina v Sloveniji. Ljubljana: Slovensko združenje za zdravljenje bolečine, 2020