Poletje brez bolečine

Poletje brez bolečine

Dolgi dnevi in lepo vreme kličejo k dejavnostim in druženju na prostem. Pikniki in več gibanja na svežem zraku pa se lahko končajo z raznovrstnimi nevšečnostmi, kot so zgaga, bolečina ali celo poškodbe. Po drugi strani zaradi službe in vožnje na delo še vedno kar nekaj časa preživimo v zaprtih prostorih in prevoznih sredstvih, kjer lahko tudi klimatske naprave izzovejo glavobol.

Sproščeno druženje v sončnem vremenu in z obilo dobre hrane nam lahko hitro pokvari zgaga. Govorimo seveda o pekočem, nemalokrat tudi praskajočem občutku, ki se pojavi v požiralniku, spremlja pa ga lahko bolečina v žlički in želodcu. Za zgago so namreč velikokrat krivi zelo mastna ali pekoča hrana, alkohol ali določena živila. Če imamo po jedi pogosto take težave, si lahko pomagamo Nolpazo control, ki najučinkoviteje zagotavlja mir pred zgago. (1) Vsebuje le 20 mg učinkovine pantoprazol, ki je zaviralec protonske črpalke. Deluje dlje kot kratkotrajno delujoči antacidi, zato bomo imeli zgago pod nadzorom ves dan.

Povečana telesna dejavnost je dobrodošla, če pa je pretirana, lahko povzroči poškodbe sklepov in bolečino v mišicah. Med sklepi so najpogosteje prizadeti kolki in kolena. Športne poškodbe, na primer padci in udarci, pa so največkrat vzrok za bolečino v gležnju, rami in komolcu. Bolečino v mišicah pogosto povzroči prevelika obremenitev, zaradi katere pride do majhnih natrganin v mišičnem tkivu. Če je posledica čezmernega ukvarjanja s športom, vadbo začasno prekinimo.

Raziskava, ki je merila zaznavanje sprožilcev glavobola, je pokazala, da nanj pogosto vplivajo dejavniki, ki smo jim bolj izpostavljeni poleti – klimatske naprave, temperaturne in nenadne vremenske spremembe ter dehidracija. Močna sončna svetloba in visoke temperature lahko sprožijo celo migreno. Klimatsko napravo pogosto nastavimo na izjemno nizko temperaturo in pihanje usmerimo v pregreto telo. Sprva sicer občutimo olajšanje, vendar raziskave kažejo, da obstaja povezava med preživljanjem časa v klimatiziranih prostorih in nevrološkimi simptomi, kot sta glavobol in vrtoglavica.

Nalgesin S vsebuje učinkovino naproksen v obliki natrijeve soli, ki se hitreje raztopi in omogoča hitrejše lajšanje bolečine. Poleg tega je njegova prednost tudi dolgotrajno delovanje, kar pomeni, da ga je treba vzeti samo na 8 do 12 ur. Primeren je za različne vrste vrste bolečine. Deluje tudi protivnetno in tako zmanjšuje vnetje, ki je pogosto pri bolečini v sklepih.

Poleg zdravljenja se v poletnih dneh priporočata tudi počitek in pitje zadostnih količin tekočine.

V poletnih mesecih, ko so temperature višje, se več potimo, saj se naše telo ohlaja s potenjem. S potom se iz njega izločajo dragoceni minerali, tudi magnezij. Da nas na dopustu ne bodo ovirali neprijetna utrujenost, brezvoljnost, pomanjkanje energije, nezbranost, glavobol ali mišični krči, moramo izgubljeni magnezij nadomestiti. Granulat za napitek Magnezij Krka 400 vsebuje 400 mg magnezija v obliki magnezijevega citrata in 2 mg vitamina B2. Skupaj prispevata k zmanjševanju utrujenosti in izčrpanosti, sproščanju energije pri presnovi in normalnemu delovanju živčevja, magnezij pa tudi k normalnemu psihološkemu delovanju in delovanju mišic. Zadostuje 1 vrečka na dan.


Zanimivosti

  • Raziskava, ki je preverjala zaznavanje sprožilcev glavobola, je pokazala, da smo med 33 sprožilci glavobola najpogosteje izpostavljeni klimatskim napravam.
  • Glavobol spada med 10 najpogostejših težav, zaradi katerih obiščemo osebnega zdravnika. Ocenjujejo, da ga vsaj enkrat v življenju občuti več kot 90 % ljudi.
  • Pomembno je, da bolečino začnemo zdraviti dovolj zgodaj, ko jo lahko z manjšimi odmerki zdravil hitro in dobro obvladamo.
  • Raziskave so pokazale, da imajo ljudje, ki trpijo za migreno, manj magnezija v krvi kot tisti, ki z njo nimajo težav.
  • Nezdrav življenjski slog vpliva na razvoj simptomov GERB-a. Simptomi refluksa so izrazitejši pri kadilcih kot pri nekadilcih. Pitje zmerne do velike količine alkohola poveča tveganje za pogostejše simptome GERB-a.
  • Zaviralec protonske črpalke pantoprazol je bil najpogosteje predpisana učinkovina v Sloveniji v letu 2021.
  • Izgubljeno vodo je treba stalno nadomeščati, predvsem s pitjem tekočine. V skladu s priporočili potrebujemo 2 do 3 litre tekočine na dan, otroci do 10 kg pa 1 liter.

1. Savarino V, Di Mario F, Scarpignato C. Proton pump inhibitors in GORD. An overview of their pharmacology, efficacy and safety. Pharmacol Res 2009; 59: 135–53.

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.