Boli, peče, mravljinči, mrazi? Prepoznajmo nevropatsko bolečino

Boli, peče, mravljinči, mrazi? Prepoznajmo nevropatsko bolečino

Bolečina navadno nastane zaradi poškodbe tkiva in vzdraženja bolečinskih receptorjev (nociceptorjev). Običajno je zelo neprijetna. Vendar ni samo negativna, saj je tudi zaščitni mehanizem in opozorilo, da se umaknemo izvoru bolečine in tako preprečimo nadaljnje poškodbe. Taka bolečina je nociceptivna.

Povsem drugačna je nevropatska bolečina. Povzroči jo neposredna poškodba ali bolezen živca oziroma živčevja. Te spremembe se lahko zgodijo v osrednjem (možgani, hrbtenjača) in/ali perifernem živčevju (živčne korenine, možganski ali periferni živci).

Nevropatsko bolečino povzroči poškodba ali bolezen živca oziroma živčevja. Zaradi nje trpi od 7 do 10 % odraslih.

Okvaro živcev in nevropatsko bolečino pogosto povzroči sladkorna bolezen. Vzrok so lahko še poškodbe perifernih živcev (tudi zaradi kirurških posegov), vnetja in okužbe (npr. pasovec), nekatere spremembe v hrbtenici, čezmerno pitje alkohola ter rak in njegovo zdravljenje (npr. kemoterapija, obsevanje). Nevropatska bolečina lahko nastane tudi po možganski kapi, poškodbi hrbtenjače in ob multipli sklerozi. V teh primerih gre za okvaro osrednjega živčevja.

Boli, peče, zbada, mravljinči, dreveni …? Preverite, morda gre za nevropatsko bolečino.

Nevropatska bolečina ima posebne značilnosti. Navadno je huda in dolgotrajna. Bolniki jo opisujejo kot hladen ali pekoč občutek v različnih predelih telesa. Včasih jih bolečina spominja na zbodljaje neštetih iglic ali pa je podobna električnim sunkom. Na prizadetih mestih čutijo mravljinčenje ali odrevenelost. Včasih jim že nežen dotik povzroči hudo bolečino. Nekateri doživljajo vse opisano, drugi le eno od naštetih občutij.

Izpolnite vprašalnik o nevropatski bolečini ter preverite, ali ima vaša bolečina značilnosti nevropatske bolečine.

Kronična nevropatska bolečina zelo poslabša kakovost bolnikovega življenja. Otežuje mu delo in druge dejavnosti, slabša splošno počutje in družabno življenje. Simptomi se pogosto pojavljajo in stopnjujejo konec dneva in ponoči, kar povzroča hude motnje spanja. Zato jo je pomembno prepoznati, govoriti o njej in jo pravilno zdraviti.

Če se tudi vi ali vaši svojci soočate z dolgotrajno ali ponavljajočo se bolečino, ki je pekoča, elektrizirajoča ali mrazeča, ali občutite mravljinčenje, zbadanje ali odrevenelost, poiščite pomoč pri svojem zdravniku. S pravočasnim prepoznavanjem in pravilnim zdravljenjem je mogoče nevropatsko bolečino nadzorovati in lajšati.

Več o prepoznavanju, obravnavi in zdravljenju nevropatske bolečine ter nasvetih bolnikom preverite na www.nevropatska.si.