Spomladanske poškodbe mišic in sklepov

Spomladanske poškodbe mišic in sklepov

Spomladi nas sončni dnevi vabijo v naravo – nekatere na tek, druge na sprehod, tretje na kolesarjenje … Vsem pa je skupno to, da želimo vsaj nekaj svojega prostega časa aktivno preživeti na svežem zraku.

Čez zimo je marsikdo pozabil, da je treba mišice in vezi najprej ogreti in se šele nato pognati v športne aktivnosti. Če ogrevanje pred vadbo in ohlajanje po njej izpustimo, lahko pride do poškodb mehkih tkiv, kot so nategi in zvini.

Spomnimo se na zadnjo nerodnost, ki smo jo videli ali doživeli na spolzkem terenu, med koreninami v gozdu. Samo trenutek nepozornosti, samo en napačen gib in zgodi se nesreča. Pogoste posledice takih dogodkov so poškodbe mišic in sklepov, udarnine.

In kaj storimo, ko nas po neljubi poškodbi boli mišica ali sklep? Kadar so poškodbe hujše, je potreben obisk pri zdravniku, za manjše pa lahko poskrbimo sami.

Na boleče mesto položimo hladen obkladek, ki preprečuje nastanek otekline in modrice ter blaži bolečino. Kasneje poškodbo segrevamo, da povečamo prekrvitev poškodovanega tkiva. Tkivo tako dobi več hranilnih snovi in kisika, ki omogočajo hitrejšo obnovo. Če se bomo izogibali nepotrebnim gibom poškodovanega predela, bo okrevanje hitrejše. Protibolečinsko in protivnetno delujejo tudi nekatera zdravila, ki jih v lekarnah dobimo brez recepta.