Zakaj je treba bolečini pravočasno reči NE?

Zakaj je treba bolečini pravočasno reči NE?

Zakaj čakamo?

Razlogov za to, da bolečine ne začnemo lajšati pravočasno, je veliko. Eden od glavnih razlogov je zagotovo ta, da smo na splošno prepričani, da lahko prenesemo nekaj bolečine, in smo zato pripravljeni malo potrpeti. Tega so nas naučili že v otroštvu. Klasičen primer je petletni fantek, ki je med kolesarjenjem padel, si podrgnil koleno in joka na ves glas. Kaj naredi oče? Reče mu, da to ni nič hudega, naj ne joka in da bo vse še dobro. Tudi najstnici z močno menstrualno bolečino in krči mama svetuje, naj še malo potrpi, naj gre počivat, pa bo minilo. Enako reagirata odrasla ženska ali moški, ki ju zaradi stresa v službi nenehno boli glava. Ne vzameta tablete, saj sta pripravljena malo potrpeti.

Ločimo akutno in kronično bolečino

Akutna bolečina je kratkotrajna. Nastopi hitro in traja nekaj dni do nekaj tednov. Nastane, da bi človeka opozorila na nevarnost, in ima funkcijo simptoma.

Preden posežemo po protibolečinskem zdravilu, se moramo prepričati, ali smo odkrili in skušali odpraviti vzrok za bolečino. Z zdravilom namreč vzrok lahko prikrijemo, namesto da bi ga odpravili. Če gre za prikrito bolezen, za katero je značilen določen tip bolečine, lahko to privede do poslabšanja stanja.

Najpogostejše oblike akutne bolečine so glavobol, zobobol, menstrualne bolečine in nespecifična bolečina v križu.

Bolečina pa ni nujno samo opozorilo, ampak je lahko tudi sama po sebi bolezensko stanje. Najpogosteje gre za bolečino po operativnih posegih, kronično bolečino ob degenerativnem ali ob rakavem obolenju. V teh primerih nima biološke naloge, zato ni le nepotrebna, ampak je tudi škodljiva, saj povzroči trpljenje in lahko pripelje do vrste nevroloških reakcij (dihalnih, kardiovaskularnih, hormonskih, mišičnih itd.), ki navadno slabo vplivajo na zdravje.

Bolečino, ki ni le opozorilo na trenutno bolezensko stanje, moramo biti čim prej odpraviti.

Kronična bolečina traja več kot 3 mesece. Pogosto vodi do dodatnih telesnih in psihosocialnih težav, ki še poslabšajo kakovost življenja. Večkrat se pojavijo spremembe razpoloženja in osebnosti, utrujenost, slabost, depresija, motnje spanja in zmanjšan apetit. Negativno vpliva tudi na družabno življenje in fizične sposobnosti. Zato je izredno pomembno takojšnje zdravljenje akutne bolečine, saj lahko tako preprečimo razvoj kronične.

Ob akutni bolečini se aktivirajo bolečinski receptorji in bolečinski dražljaj pride do možganov. Če škodljivi dražljaj traja malo časa in ni močan, bolečina po odstranitvi vzroka izgine. V nasprotnem primeru pa lahko preide v kronično.

Kronična bolečina je bolezensko stanje, ki ima svoje značilnosti kot vse druge bolezni. Vpliva na celoten telesni sistem in lahko vodi tudi v depresijo. Njeno zdravljenje je zapleteno in vključuje različne metode. Vedno sodeluje zdravnik, pogosto pa tudi interdisciplinarni tim.

Kronično bolečino lahko preprečimo z učinkovitim zdravljenjem akutne bolečine.

Zakaj bolečini reči NE?

Vzrokov za to je več. Dolgotrajna bolečina škodljivo vpliva na zdravje, oteži normalno opravljanje vsakodnevnih opravil in poslabša kakovost življenja. 

Kako bolečini reči NE?

»Lajšati bolečino je božansko delo,« je ugotovil že Hipokrat. Če so jo lajšamo s protibolečinskimi zdravili, ni s tem prav nič narobe, strah je odveč. Zelo pomembno je, da jo začnemo zdraviti pravočasno in jo odpravimo, ko še ni prehuda.

Pri akutni bolečini nam največkrat pomagajo že zdravila, ki so v lekarni na voljo brez recepta. Takojšnji pregled pri zdravniku se svetuje le pri hudi akutni bolečini, ko nam ta zdravila ne pomagajo, pri bolečini, ki je ne poznamo, in pri bolečini, ob kateri se pojavljajo še drugi znaki, na primer potenje, motnje zavesti, oteženo dihanje in vročina. 

Krkin Nalgesin S je hitra rešitev pri glavobolu, zobobolu, menstrualnih bolečinah ter bolečinah v mišicah in sklepih.

Prednosti NALGESINA S

 • HITER UČINEK. Učinkovina naproksen v obliki natrijeve soli se hitro raztopi. Delovati začne že po 15 minutah* in tako hitro olajša bolečino.
 • DOLGOTRAJNO DELOVANJE. Edinstvena lastnost naproksena je dolga razpolovna doba, kar se kaže v dolgem protibolečinskem delovanju. Deluje do 12 ur.
 • PROTIVNETNI UČINEK. Naproksen zavira nastanek prostaglandinov, ki sodelujejo pri nastanku bolečine in vnetja.
 • VARNOST. V številnih raziskavah so potrdili, da je naproksen varen in da je tudi najvarnejši analgetik iz skupine nesteroidnih antirevmatikov za srčno-žilne bolnike.

V Krkini bogati ponudbi zdravil za učinkovito lajšanje bolečine so zdravila brez recepta in na recept. Pri vseh je treba dosledno upoštevati priložena navodila za jemanje in priporočene odmerke.

Ali veste, katera stanja so najbolj boleča?

 • Glavobol v rafalih. Bolečina je hujša kot pri rojevanju ali kakršnikoli migreni.
 • Trigeminalna nevralgija. Bolečina je kot električni sunek na obrazu.
 • Inverzne akne (Hidradenitis suppurativa). Izjemno bolečino povzročajo kožne ciste, ki so lahko velike kot žogice za bejzbol.
 • Decrumova bolezen. Povzroča velike in boleče bule, običajno okoli pasu in po nogah.
 • Ledvični kamni. Kamni, ki lahko zrastejo do velikosti žogice za golf, povzročajo izjemno hudo bolečino v dimljah ter siljenje na bruhanje in bruhanje.

Zanimivo!

Bolečino lahko lajšamo tudi na manj pričakovane načine

 • Domišljija. Raziskave so pokazale, da domišljanje stvari, ki zmanjšajo neugodje, lahko pomaga zmanjšati občutljivost za bolečino. Naslednjič, ko se bomo udarili v prst na nogi, si lahko predstavljamo, da lebdimo na oblaku.
 • Roke. Britanski znanstveniki so ugotovili, da ljudje bistveno manj občutijo bolečino, če se dotaknejo poškodovanega dela telesa. To naj bi možganom pomagalo, da hitreje prepoznajo vir bolečine in se z njo soočijo.
 • Hrana. V zgodovini je bila hrana težje dostopna, zato nam možgani sporočajo, naj jemo, če je hrana na voljo. Tako zmanjšamo občutljivost za bolečino. To je morda razlaga, zakaj jemo, ko smo pod stresom.
 • Glasba. Raziskave v bolnišnicah so potrdile, da se pri bolnikih, ki v sobah poslušajo svojo najljubšo glasbo, bistveno zmanjša občutek bolečine, tudi če gre za hudo bolečino.
 • Denar. V nedavni raziskavi, v kateri so uporabili posodo zelo vroče vode, so ugotovili, da so bolniki bolje prenašali bolečino, če so dobili šop denarja. Zdaj je uradno potrjeno – naši možgani ljubijo denar.

* Sevelius H et al. Bioavailability of Naproxen Sodium and Its Relationship to Clinical Analgesic Effects. Br J Clin Pharmac 1980; 10: 259–26.

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujete z zdravnikom ali s farmacevtom.