Naj bo tek užitek, brez poškodb

Naj bo tek užitek, brez poškodb

Tek je ena od najbolj priljubljenih oblik telesne dejavnosti. Ne zahteva velike finančne investicije, zahteva pa čas. Tečejo ljudje najrazličnejših starosti iz najrazličnejših razlogov. Nekateri bi radi izboljšali telesno zdravje ali izgubili kak odvečen kilogram, drugi se pripravljajo na različna tekmovanja, tretji pa vidijo v teku splošno zadovoljstvo, razbremenitev od stresa in užitek. Čeprav imamo v prenatrpanih dnevih vse manj časa zase, teče vse več ljudi. Morda je tako prav zaradi preobremenitev in stresa.

DEJAVNIKI, KI VPLIVAJO NA NASTANEK POŠKODB

Tek je dejavnost, pri kateri prihaja do ponavljajočih se obremenitev, predvsem spodnjih okončin. Ob vsakem udarcu pete ob tla je telo izpostavljeno silam, ki se med tekom prenašajo zlasti na gležnje, kolena, kolke in hrbet. Posledica teh obremenitev so mikropoškodbe, ki pomenijo prilagoditev tkiva na večje obremenitve, kar je z drugo besedo napredek in hkrati namen teka. Na tkivih, ki se spremembam ne prilagodijo dovolj hitro, pa prihaja do tveganja za poškodbe. Poznamo notranje in zunanje dejavnike, ki vplivajo na nastanek poškodb.

NAJBOLJ IZPOSTAVLJENI SO MIŠICE, SKLEPI IN KOSTI

Najpogostejše poškodbe, s katerimi se srečujejo tekači

  • Tekaško koleno in bolečine v kolenu so značilna preobremenitvena težava, ki je izražena na sprednji strani kolena ob spodnjem robu pogačice. Bolečine so povezane s spremembami na hrustančni površini pogačice oziroma z mehčanjem in propadanjem hrustanca pogačice.
  • Vnetje Ahilove tetive je prav tako pogosta preobremenitvena težava, do katere pride zaradi mikropoškodb tetive ali njene ovojnice in mišic, ki jih tetiva pripenja na kost.
  • Za poškodbo pokostnice je značilna bolečina v spodnji polovici goleni, ki je po navadi najizrazitejša ob začetku teka, nato pa se postopno ublaži. Pri hujših oblikah lahko sega vse do kolena. Najpogosteje je vzrok vnetje narastišča mišic goleni, lahko pa gre tudi za preobremenitvene poškodbe mišic in njihovih tetiv.
  • Zvin je posledica čezmernega natega kite, ki povezuje sosednje kosti. Najpogostejši poškodbi sta zvin gležnja in zvin kolena. Pri blagem do zmernem zvinu je sklep občutljiv in boleč. Pri opiranju nanj imamo občutek nestabilnosti, pojavi se oteklina.

Pogoste, a manj hude težave pri tekačih pa so še zapoznela mišična bolečina (muskelfiber), mišični krči, žulji in poškodbe nohtov.

PREMIŠLJENO NA TEK

Kljub splošno sprejetemu dejstvu, da je tek koristen, pa tako kot pri večini dejavnosti pretiravanje lahko škodi. Pomembno je, da se dobro pripravimo, ravnamo premišljeno in preventivno, da ne pride do poškodb in nepotrebnih bolečin, ki bi nas odvrnile od teka. Tekaška vadba mora vključevati ogrevanje, ohlajanje, temeljiti mora na pravilni tehniki, pomembna pa je tudi ustrezna izbira vadbene podlage in tekaške obutve.

za več energije NE POZABIMO NA MAGNEZIJ

Pri športnih aktivnostih se magnezij skupaj z ostalimi elektroliti pospešeno izloča s potenjem in urinom, zato se potrebe po njem povečajo za 10 do 20 %. Magnezij ima pomembno vlogo pri presnovi glukoze v mišičnih celicah, zato moramo poskrbeti za dodaten vnos s hrano. Ker tega pogosto ne naredimo, se pri telesni aktivnosti hitreje utrudimo.

Znaki pomanjkanja magnezija pri športnikih

  • telesna in duševna utrujenost, izčrpanost
  • višji utrip in zadihanost
  • mišični krči, trzanje, napete mišice
  • glavobol in migrena
  • razdražljivost in zaspanost
  • slaba regeneracija

Povečanim potrebam po magneziju in vitaminu B2 lahko zadostimo s prehranskim dopolnilom Magnezij Krka 300. Dovolj je že 1 vrečka na dan, zelo aktivni odrasli pa lahko odmerek povečajo na 2 vrečki na dan. Edinstvena kombinacija magnezija in vitamina B2 omogoča boljšo regeneracijo po športni aktivnosti, saj telesu povrne energijske zaloge. Vitamin B2 je pri ljudeh, ki se redno ukvarjajo z vzdržljivostnim športom, potreben za pretvorbo maščob v energijo. Napitek Magnezij Krka 300 je priporočljivo spiti po treningu.

KAKO SI POMAGATI PRI POŠKODBAH?

Zdravljenje akutnih stanj pri poškodbah je predvsem simptomatsko in usmerjeno v lajšanje bolečin. Najpomembnejša sta počitek in hlajenje z ledom. K hitrejšemu zdravljenju učinkovito prispevajo različne metode fizioterapije, ki pospešujejo celjenje poškodovanih struktur ter učinkujejo protibolečinsko in protivnetno. Bolečinski in vnetni odziv organizma pa zmanjšujejo tudi nesteroidna protivnetna zdravila v obliki gelov, ki se nanesejo na mesto poškodbe, lahko pa tudi v obliki tablet s sistemskim delovanjem. Kadar samozdravljenje v nekem razumnem časovnem obdobju ni uspešno, so nujne medicinske oziroma druge strokovne metode zdravljenja, zato je potreben obisk pri zdravniku oziroma specialistu.

NALGESIN S LAJŠA BOLEČINO V MIŠICAH IN SKLEPIH

Nalgesin S vsebuje natrijev naproksenat, ki spada med nesteroidne antirevmatike – zdravila s protibolečinskim in protivnetnim delovanjem. Svetuje se za samozdravljenje zmerne bolečine v mišicah, sklepih in hrbtenici, zlasti pa pri glavobolu, zobobolu in menstrualni bolečini. Zaradi protivnetnega delovanja pomaga tudi pri blagih revmatskih obolenjih. Nalgesin® S združuje ključne lastnosti dobrega analgetika – učinkuje že v 15 minutah (1) in med vsemi protibolečinskimi zdravili za samozdravljenje deluje najdlje, do 12 ur (2).

1. Sevelius H et al. Bioavailability of Naproxen Sodium and Its Relationship to Clinical Analgesic Effects. Br J Clin Pharmacol 1980; 10: 259–63.
2. Povzetek glavnih značilnosti zdravila Nalgesin S.