Artritis – ena največjih skrivnosti sodobne medicine

Artritis – ena največjih skrivnosti sodobne medicine

Kaj je artritis?

Artritis je revmatska bolezen, ki največkrat prizadene ljudi med 30. in 50. letom. V mlajšem obdobju pogosteje zbolijo ženske, s starostjo pa razlike v obolevnosti med spoloma izginejo. Za bolezen je značilno otekanje prizadetih sklepov, ki ga spremljajo bolečina, občutljivost in okornost, zlasti v jutranjih urah. Oboleli sklep je običajno vroč, koža nad njim pa rdeča. Sčasoma lahko sklepi postanejo popolnoma negibljivi. Pogosto so prizadeti prsti rok in nog, kasneje tudi gležnji, kolena, komolci in zapestja.

Artritis lahko pričakovano življenjsko dobo skrajša za 3 do 10 let. Od 13 do 17 % bolnikov postane skoraj popolnoma invalidnih ali celo popolnoma invalidnih. Obolenje se le redko izboljša, poškodbe sklepov pa so nepopravljive.

Lajšanje bolezni

Na voljo so analgetiki s protivnetnim delovanjem, ki olajšajo bolečino, zmanjšajo vnetje, obvarujejo oboleli sklep in tudi upočasnijo razvoj bolezni. Ob tem se priporočajo izogibanje nepotrebnim gibom obolelih sklepov, zmanjšanje telesne teže (če je potrebno) in ustrezna fizioterapija. Zdravil, ki bi ozdravila bolezen, ni.