Nad artrozo s hidroterapijo in telovadbo

Nad artrozo s hidroterapijo in telovadbo

Artroza je najpogostejše degenerativno revmatsko obolenje. Postopno se razkroji hrustanec, rezultat pa je obrabljen sklep. Najpogosteje gre za posledico starosti ali pa posledico preobremenitve zaradi nepravilne drže. Pogosta razloga sta tudi čezmerna telesna teža in preveč intenzivno ukvarjanje s športom. Artroza je najpogostejša na kolkih, kolenih in hrbtenici.

Avstralski raziskovalci so pri bolnikih z artrozo kolka in kolena primerjali učinkovitost hidroterapije in telovadbe v telovadnici. Ugotovili so, da sta oba načina zdravljenja učinkovita. V raziskavi je sodelovalo 105 bolnikov, starejših od 50 let. Razdelili so jih v tri skupine po 35 preiskovancev: skupino s hidroterapijo, skupino s telovadbo v telovadnici in kontrolno skupino. V 6 tednih je vsaka opravila po tri skupinske vadbe na teden. Po vadbi je fizioterapevt, ki ni poznal načina vadbe preiskovancev, ocenil njihovo funkcionalno stanje.

Pri preiskovancih, ki so vadili v telovadnici in v vodi, so se statistično pomembno povečali moč stegenske mišice, hitrost hoje in zadovoljstvo. Rezultati so pokazali, da sta oba načina izboljšala tudi njihovo funkcionalnost. Hidroterapija je primernejša za aerobne vaje, saj bolnikom s hudo artrozo omogoča bolj intenzivno vadbo kot na suhem. Vaje v telovadnici pa so učinkovitejše za pridobivanje mišične moči, ki izboljša stabilnost sklepov in njihovo sposobnost za absorpcijo sil.

Zato vsem starejšim od 50 let, ki so morda malo pozabili na telovadbo, svetujemo, da čim prej začnejo in ne čakajo, da bi jih k temu spodbudila bolezen. Vir: Annals of the Rheumatic Diseases, 2003