Kaj so revmatska obolenja?

Kaj so revmatska obolenja?

Revmatska obolenja spremljajo bolečine v sklepih, ki so največkrat posledica degenerativnih sprememb v sklepih (prstov, zapestij, komolcev, ramen, kolkov in kolen), redkeje tudi vnetja. Povzročajo večjo ali manjšo togost telesa, oteženo gibanje, pogosto pa tudi otekle in boleče sklepe.

Artritis

Artritis je vnetno revmatsko obolenje, ki največkrat prizadene ljudi med 30. in 50. letom starosti. Značilno je otekanje prizadetih sklepov, ki ga spremljajo bolečina, občutljivost in okornost, zlasti v jutranjih urah. Prizadeti predel je običajno topel in rdeč. Sčasoma lahko sklepi popolnoma otrdijo. Pogosto so prizadeti prsti rok in nog, kasneje tudi gležnji, kolena, komolci in zapestja.

Lajšanje obolenja

Na voljo so zdravila za lajšanje revmatskih obolenj s protivnetnim delovanjem, ki olajšajo bolečino, zmanjšajo vnetje, obvarujejo oboleli sklep in upočasnijo razvoj bolezni. Priporočljivo je, da se izogibamo nepotrebnim gibom obolelih sklepov in zmanjšamo telesno težo.

Strokovna pomoč bolnikom z artritisom

Pri zdravljenju artritisa je cilj lajšanje bolečine, umirjanje vnetja, ohranjanje gibljivosti in preprečevanje deformacij. Zdravljenje največkrat traja do konca življenja, pri njem pa morajo sodelovati bolnik, zdravnik in fizioterapevt. Strokovno pomoč lahko dobimo v specialistični revmatološki ambulanti v Termah Dolenjske Toplice, kjer poleg zdravnika specialista pri zdravljenju sodelujejo fizioterapevti z bogatim znanjem in strokovnimi izkušnjami.

Artroza

Artroza je najpogostejše degenerativno revmatsko obolenje, katerega posledica je postopen razkroj hrustanca (prožno tkivo, ki lajša gibanje kosti v sklepih), kar vodi v obrabo sklepa. Do obrabe lahko pride zaradi preobremenitve (nepravilna telesna drža, intenzivno ukvarjanje s športom, čezmerna telesna teža), navadno pa je posledica starosti. To obolenje večinoma prizadene hrbtenico, kolke in kolena.

Lajšanje obolenja

Na voljo so zdravila za lajšanje revmatskih obolenj. Priporočljivo je, da se izogibamo nepotrebnim obremenitvam in gibom obolelih sklepov ter zmanjšamo telesno težo.

Kako hitreje do specialista

Pri zdravljenju sta zelo pomembna izobraževanje in kompleksna rehabilitacija. Strokovno pomoč lahko dobimo v specialistični revmatološki ambulanti v Termah Dolenjske Toplice. Vsakega bolnika sprejme specialist in mu po temeljitem pogovoru o bolezni predpiše ustrezno zdravljenje. Postopke izvajajo fizioterapevti z večletnimi izkušnjami, ki bolnika poučijo tudi o tem, kako si lahko pomaga z masažo z ledom, hlajenjem in pravilnim razgibavanjem.

Kdaj moramo obiskati zdravnika?

Pri teh obolenjih se moramo najprej posvetovati s svojim osebnim zdravnikom. Obisk zdravnika je nujen:

  • če bolečina v sklepih traja dalj časa (nekaj tednov ali celo mesecev) in nam otežuje gibanje,
  • če bolečino čutimo tudi v mirovanju,
  • če opazimo otekanje udov in rdečino kože nad oteklim delom,
  • če občutimo mravljince.