Artroza in klasična glasba

Artroza in klasična glasba

Ali ste vedeli, da poslušanje klasične glasbe zmanjšuje bolečino pri bolnikih z artrozo?

Pri starejših je artroza ena od najpogostejših revmatskih bolezni, pri kateri so prizadeti predvsem sklepi rok in nog ter hrbtenica. Najenostavneje jo lahko opišemo kot izginevanje hrustanca. Poškodba sklepa je povezana tudi s hudo bolečino.

Raziskava je pokazala, da so imeli starejši bolniki s kronično bolečino pri artrozi, ki so 20 minut na dan sedeli v udobnih naslanjačih in poslušali Mozartovo glasbo (npr. Koncert za flavto, harfo in orkester), po 14 dneh manj bolečin kot tisti, ki so le sedeli v udobnih naslanjačih, niso pa poslušali glasbe. Poslušali so glasbo med 60 in 80 takti na minuto, ki je pomagala pri sproščanju in je odpravljala zaskrbljenost. Med raziskavo niso jemali narkotičnih analgetikov (opioidov), vendar je bila jakost bolečine na koncu manjša kot na začetku.

Vključeni so bili bolniki, ki so imeli artrozo povprečno že 15 let. Njihova bolečina je bila na tretji, zadnji stopnji bolečinske lestvice (ocena 7–10) in je trajala vsaj 15 dni na mesec. Vir: J Adv Nurs 2003; 44 (5)